За успехите на Камено ще говоря по-късно, още не съм преживял бедствието от 2017 г., тогава побеля косата ми

Жельо Вардунски пое към новата камбанарията на църквата, която ще бъде готова до дни, на 6 май ще бъде раздаден курбан на стотици гости послучай празника на града


Ремонтът на околовръстното към Созопол започва до 10-15 дни и до средата на юли "Трейс" ще предадат отсечката от 2,2 км

- Г-н Вардунски, в другите общини се усеща, че започна предизборната битка. Опозицията обстрелва кметовете по време на сесии а тук май ще се наложи да си отгледате опозиция до есента. Не виждаме да се оформят претенденти за креслото Ви?

-Не е точно така. Опозиция има. Като допускам грешки, има случаи да ме критикуват и от БСП и Иван Кузманов от НФСБ.

-Днес д-р Елена Димитрова беше ли права в изказването си, никой не я подкрепи?

-Донякъде беше права, в контекста на подготовката на тази национална стратегия за детето до 2030 година,  Това са страховете на родителите. Иначе в нашата общинска програма за закрила на детето за 2019 г. няма нещо фрапиращо, стряскащо, затова я приеха днес общинските съветници. Приемам, че трябва да сме бдителни и че тази национална стратегия следва европейски стандарти, които са чужди за народопсихологята ни, с доста от точките й аз също не съм съгласен.

-За хора, които не са идвали в Камено последните две години, е видима разликата – атмосферата в централната градска част, централната улица, табелите за безплатен wi-fi, веят се нови знамена още от входа на града, чисто е, има вид градът на европейски? Означава ли това финансова стабилност?

-Откакто са ме избрали за кмет, аз работя, за да имаме богата Община. Разполагаме с прилични финанси на фона на други общини, които са много зле. Не съм извършил нито една безразсъдна финансова сделка  с натиск върху мнозинството в ОбС, не съм правил неоправдано плащане. Когато си поставиш нещо за цел, когато милееш за родното населено място, каквото е Камено за мен, защото аз живея тук и децата ми живеят тук, надявам се и внуците ми да живеят тук, имаш причина да се стремиш и във всички населени места на общината да настъпи подобно облагородяване.

-Селата в подобно състояние ли са?

-Така са почистени, да. Можете да проверите гробищните паркове как изглеждат срещу Великден, улиците също, особено тежко е след тия пролетни дъждове, след които тревата расте за часове. Но зависи и от мотивировката на кметовете на населените места.

-Спомням си, че заварихте дългове заради некоректни партньори през годините към Общината. Докъде стигнахте със събирането им?

- Имаше опасност да изтече 5-годишна давност. На първо място почнахме да събираме точно от такива сериозни длъжници, при които датата наближаваше. Събираемостта на данъците даже в поредни 2 години е 102 %, защото събирахме точно от такива стари длъжници - пишем  предупреждения, ангажираме съдия-изпълнител и т.н. Аз винаги съм  казвал - не може в една община да има 60 процента глупаци, които плащат данъци и 40 процента тарикати, които не плащат. Ето това старо неписано правило бе зачеркнато. Някои неща се забравят, особено хубавите, за мен не е фикс идея да бъда избран отново за кмет, виждам, че това вълнува медиите предвид предстоящия вот. В личен план даже ще се чувствам по-спокойно, ако не съм кмет, защото си имах добър бизнес.  Ако се стигне до решение да бъда издигнат за втори мандат обаче аз ще приема, защото  4 години са малко, за да покажеш какво си свършил. Аз за 1 година се ориентирах в обстановката, запознавах се с контрагенти, внимавах да не "стъпя" накриво. Започнах реална ефективна работа след това. Сега имаме толкова спечелени проекти, които трябва да се изпълнят и финализират, че все пак, имам нужда да видя резултат от своя труд. Някои хора казват: ”Ама ти сега почваш куп ремонти и строежи - предизборно”. Не е предизборно. Сега се дава стартът на проекти, чиито процедури не са леки.  Вие казвате, че градът се е променил. Още повече ще се промени - до една годна ще видите преобразяването му - парка, площада, санираното кметство.

След няколко месеца тази сграда ще изглежда като нова. До дни започва санирането й
Запомнете тази гледка от площада, защото след година няма да я има
Новата камбанария на църквата
Натрошените пейки ще останат в миналото

-Коя е най-голямата Ви гордост за изтеклите 4 години? Възроденото читалище, църквата, разкопките на Русокастро, след които се заговори за общината зад граница, много реновирани улици?

-Не ми се говори за постижения, не искам да се хваля. Искам само здраве и спокойствие за съгражданите си.  Имах тежък период, за който не съм споменавал досега - преживях силен стрес, придружен с много притеснение след бедствието през октомври 2017 година. Ако трябва да съм горд с нещо, то е, че в  кратки срокове успяхме да възстановим разбитата инфраструктура в общината. Имахме три села буквално отнесени от стихията. Имахме къщи, за които хората не вярваха, че могат да бъдат поправени, но си влязоха под собствената стряха още преди Коледа, с ново обзавеждане.  Възстановихме всичко с помощта на ГЕРБ, на частни фирми и организации, с дарителски труд.  А имаше хора, на които водата отне всичко, дори личните им документи, искаха да се самоубиват... Вече никой не се сеща каква страшна трагедия беше и никой не забеляза, че бялата ми коса е оттогава, от тия няколко денонощия между 25 и 30 октомври, когато не биваше да падаме духом. Пред Великден да се смирим и да се помолим да не се повтаря тая голяма човешка трагедия,  на никоя община не го желая.

-Кога започва ремонтът на Околовръстното. Много се изприказва миналите два сезона, стачкувахте, атакувахте своите в МС,  имате ли вече готовност?

-Започва изграждането с фирма „Трейс”. Предходноизбраният изпълнител „Автомагистрали Черно море”  влезе не по наша вина в тежки съдебни спорове, през август м.г. спечели „Трейс” - на всички инстанции. Обаче трябва техническо време, защото обществената поръчка е за инженеринг и строителство, а те имаха само идеен проект, сега изработват техническия. Работим активно с тях, взимат проби от пътя и т.н. Имам уверението им, че до 10-15 дена ще имат строително разрешение и ще започнат.

-За колко време фирма като „Трейс” може да се справи с 2,2 километра отсечка, за да изведем огромния трафик на юг към морето?

- Писани са 100 дена, но  обществената поръчка е на АПИ и те знаят най-добре. Смятам, че до средата на юли ще са приключили. Големият трафик почва след 15 юли.


В категории: Камено