Нашият народ е духовно и църковно ощетен във времето, но с годините нещата вървят към по-добро. Много млади хора и деца се обръщат към вярата и храмовете се изпълват с хора, а това може само да ни радва. Това каза игуменът на Бачковския манастир Сионий пред Би Ти Ви.

Приемам с чест задачата да стана игумен на Бачковския манастир. Трябва да се уповаваме на небесната църква, да не я разделяме, призова Сионий на Разпети петък. Живата църква - която е народът божий, за нейното обновление трябва да се борим. Бог се обръща към всички нас постоянно с призива да го последваме. В днешния ден, в който почитаме светия кръст, ние трябва да си припомним нашия кръст, който носим.

Слава богу, в българската църква има истински духовни пастири, посочи Сионий. Много храмове и манастири се обновиха, а българското правителство много помогна за това.

Много деликатен е въпросът за обща литургия с папа Франциск, който пристига в България. Въпросът е принципен - държим на православието, на нашите църковни служби и затова Светият синод мъдро е решил всеки да знае своето богослужение. Така Сионий коментира защо няма да има обща литургия с папата.

Да отворим сърцата си и да приемем Христос, да бъдем близо до светата ни църква - това пожела Сионий на вярващия народ на Разпети петък.