Асен Ерделски е строителен техник в Благоевград, вече пенсионер. Той поиска думата от вестник „Струма“, за да коментира в качеството си на специалист приключилите неотдавна ремонти на площадното пространство пред общината и ул. „Марица“, пише струма бг:

„Бях строител преди 33 г. на площадното пространство, когато се строеше заради Дипломатическия корпус. Повечето от гражданите знаят как се строеше тогава – качествено, бързо, с работници от цялата страна. Наблюдавах ремонта на пространството пред „Ален мак“, АУБ, РЗИ и общината. Едва разбиха бетоните – значи сме строили добре. Изляха нов бетон, направиха някакви хидроизолации (не съм се взирал точно какви) и когато остана последната част, видимата – плочките, 2-3 пъти като валя дъжд се оказа, че няма отводняване и стоят локви на много места. 

Пред решетките за отводняване на много места водата се застоява една плочка преди да влезе в решетката. Голяма част от плочките не са фугирани. Като забелязах тези неща и коментирахме с приятели по кафенетата, реших да ги изложа на среща със зам. кмета по строителството. Отидох на 3 декември и ми насрочиха прием за 19 декември, като 3-4 пъти ми се обаждаха да ме питат дали ще отида. Отговорих, че не съм се отказал, като посочих и темата. Ден преди срещата се оказа, че зам. кметът не е в града и не може да ме приеме, прехвърлиха ме за 26.ХІІ.

Пак се обадиха след това, че било Коледа и почивали, преместиха ме за 2.І., отивам тогава – не било приемен ден. На секретарката обясних, че няма да се откажа от срещата, въпреки че ме „премятат“, провериха дали може да ме приеме все пак същия ден, и влязох. Коментирахме качеството на строителството, включително и това по ул. „Марица“, която се строи 8 месеца. Внукът е в детска градина на тази улица и когато го водехме, се е налагало да помагам на майки с деца, които не могат да влязат в детската градина заради строителните дейности. Чудех се защо временно не се премести входът от другата страна, където има паркинг място и откъдето родителите нямаше да имат неудобства, като водят и взимат децата си. Да не говорим, че малчуганите, като видят камиони и багери, ставаха неудържими и се втурваха към тях и учителките едва се справяха. Като се знае, че бавно строим, можеше да се предвиди това неудобство. Зам. кметът призна, че не се били сетили, трябвало да ги подсетим.

Както и да е, темата бе площадното пространство. Бързаха за Коледа да премахнат загражденията и обещаха, като се оправи времето, строителите да се върнат и да си довършат нещата. Преди около месец с чувал от 203 кубика с колички разнесоха тук-там смес да попълнят фугите, но на всеки 10 м се виждат непопълнени фуги – и пред Американския, и пред „Ален мак“, и пред стълбите, и пред общината, пред РЗИ, навсякъде. Това означава, че като влезе вода, зимата замръзва и пука и стоманата. Следващата година ще се повтори и на третата всичко ще е като юфка, и пак ще се наложи да се слагат заграждения и да се правят ремонти на ремонтите, и пак ще се пръскат пари. Отговорът на зам. кмета по строителството бе, че има гаранция и фирмата ще си довърши нещата, но явно не го направиха. Ако една стена е крива, може да се шпаклова и втори, и трети път, но на един площад не можеш да промениш нивото, не можеш да повдигнеш плочките, те остават до следващия ремонт след 20 г. Пред Регионалната библиотека е направена пътека, която е оставена на бетон – няма плочки, не е довършено. Пред входа на общината направиха пътека за инвалиди, но не можаха да я измислят така, че между нея и стълбите да не остава едно пространство, което да събира боклук, и в момента там е боклукчарник. Такива отвратителни грешки!”, гневен е А. Ерделски.

От общината коментираха: „До момента настилката на площад „Георги Измирлиев“ е фугирана 2 пъти. Следва да бъде положен последният пласт, в чийто състав има смола, за която да набере технологично якост са нужни минимум 24 часа температура над 15 градуса и изцяло суха основа. Метеорологичните условия засега все още не отговарят на изискванията за полагането на гореописания материал, тъй като основата не е суха и
запечатването й със смолата ще доведе до описания от господина ефект, а
именно водата, навлязла във фугите, да замръзне и да отлепи плочките.
Рампата за осигуряване достъп на хора в неравностойно положение при сградата на РЗИ – Благоевград и пред община Благоевград са изградени
съгласно одобрените инвестиционни проекти и издадените разрешения за
строеж”, заявиха от кметството.