Специалистите по информационна безопасност откриха голям брой вируси в популярните приложения за пиратско гледане и стрийминг на онлайн IPTV телевизия. Експертите подчертаха, че дори и телевизионната приставката да е чиста, инсталираният в нея софтуер за пиратско гледане на онлайн телевизия винаги има един или друг вид зловреден код.

Само в САЩ потребителите на подобни хакнати пиратски устройства са милиони. Експертите заявиха, че е напълно възможно да получите както достъп до качествени безплатни филми, така и до опразнената си банкова сметка, като очевидно намекват за възможна кражба на пароли и за получаване на достъп до банковите сметки и правата за онлайн банкиране.

„На този свят няма нищо безплатно. Когато получавате едно нещо просто ей-така, вие плащате по друг начин“ – е мнението на специалистите по информационна безопасност.

CNET отбеляза, че тези модифицирани телевизионни приставки са станали истинска арена за тестване и усъвършенстване на хакерските възможности. Използват се най-новите и хитри методи за проникване в потребителските системи. Така например, модифицираните телевизионни приставки и пиратските приложения в тях непрекъснато сканират Wi-Fi мрежите на потребителите и изпращат информацията за SSID и паролите на отдалечени сървъри. Те постепенно стигат до снимките и останалата информация в дисковете. Експертите на Dark Wolfe споделиха, че една от разглежданите от тях подобни приставки е успяла да изпрати към отдалечен сървър над 1 TB данни.