Късметлии сме и за последни 20 години в редакцията ни сме тествали всички интересни джаджи, за които можете да се сетите. Както добре знаете, ако следите сайта, почти цялата потребителска електроника на пазара в един или друг момент минава през ръцете ни. Досега до високи технологии гъделичка приятно, а този месец при нас беше по-интересно от всякога

На гости ни беше един звяр, за който предстои да ви разкажем в следващите редове. Става въпрос за една от най-атрактивните бербон системи на пазара в момента – Gigabyte R271-Z31, работеща с AMD EPYC 7000 процесори.  Сега предстои да ви разкажем за нея, впечатленията си, както и да споделим в вас някои тестове, които направихме, като най-голямо внимание заслужено ще спечели процесорът, използван в системата.

Подобен звяр с изключително атрактивно съотношение на цена и качество можем да ползваме за много неща, но със сигурност е добре да обърнете по-сериозно внимание на следващия материал, ако искате да вземете машина за своя дейта център или ако ви предстои изграждане на частен облак.

Нека все пак първо  разкажем малко повече и за самия сървър, както и за това както представлява той

В какъв случай можете да имате нужда от такъв сървър:
  • Виртуализация и клауд компютинг
  • Сторидж
  • Машин лърнинг
  • Дата мениджмънт и анализи
  • Инфраструктура за виртуален десктоп
Конфигурация:
  • AMD EPYC 7000 series processor family
  • 8-Channel RDIMM/LRDIMM DDR4, 16 x DIMMs
  • 2 x SFP+ 10Gb/s LAN ports (Broadcom BCM 57810S)
  • 1 x Dedicated management port
  • 16 x 2.5″ hot-swappable HDD/SSD bays
  • Ultra-Fast M.2 with PCIe Gen3 x4 interface
  • 7 x low profile PCIe Gen3 expansion slots
  • Aspeed AST2500 remote management controller
  • 800W 80 PLUS Platinum redundant PSU

Едно понякога е повече от всичко останало

Системата, която тествахме всъщност е отличен пример за това как успешно могат да се използват силните страни на на AMD EPYC като еднопроцесорни системи, които могат да заменят нуждите от двупроцесорна машина с впечатляващите изчислителни и входо-изходни ресурси на чипа: до 32 ядра, 64 нишки, над 2TB поддържана памет и 128 PCIe писти на цокъл.

Така еднопроцесорният сървър може да има ефективността на двупроцесорна система за много работни товари. Има много малко натоварвания, които могат да генерират над 16 едновремени нишки на дадена задача или процес, докато повечето генерират не повече от 8 нишки в даден момент. Тези, които се обработват с над 16 нишки на процес, обикновено са натоварвания на високопроизводителните изчислителни среди (HPC), които често са конфигурирани да прехвърлят изчисленията към GPU вместо разширяването с по-висок брой ядра. Много натоварвания, като бизнес приложения, работещи върху виртуални машини и облачни микро услуги, работещи в контейнери, биха могли да вървят също толкова бързо и икономично на еднопроцесорен, както и на двупроцесорен сървър.

Какво означава това на практика? Във вариант с  два сокета, на практика клиентът дори и да иска само процесор, така или иначе си заплаща втория сокет. А тук не е така. За една и съща сума за процесор( например EPYC 7281 vs Xeon 4110) получаваме 2 пъти повече ядра, а това има предимство в случаите когато лицензирането е на сокет а не на ядро. Всичко разбира се зависи от конкретната ситуация и нужди.

Освен това GIGABYTE наскоро демонстрира как сървърите на компанията са оптимизирани за AMD EPYC, постигайки най-добри резултати в бенчмарка SPEC CPU 2017 Benchmark за еднопроцесорни системи с AMD EPYC.

Да сравним

На сайта на AMD има един много интересен инструмент (https://www.amd.com/en/processors/epyc-cpu-selector), с който може да се сравни съотношение между цена и проиводителност между вариантите на Intel и AMD.

Ето какво показа нашето сравнение кгато сравнитехме два Intel процесора с един EPYC. На практика EPYC e по евтин с 250$. Предлагаме ви да опитате и вие.

 

AMD EPYC 7000

Още с пукането им на пазара, новите високопроизводителни процесори EPYC 7000 дадоха началото на нова ера в информационните центрове иновативният, поставящ рекорди дизайн на AMD EPYC с до 32 “Zen” ядра и безпрецедентно богатият набор от функции осигуряват по-висока производителност от конкурентните продукти в различни натоварвания с целочислени изчисления, изчисления с плаваща запетая, бързина на обмен на данни с паметта и входо-изходни бенчмарки.

EPYC процесорите осигуряват безкомпромисна производителност за едноцокълни системи, каквато имаме тук, като надминават конкуренцията във всеки ценови сегмент.

Този, който имаме в нашата конфигурация е EPYC 7551P с 32 ядра и 64 нишки, основна и boost честоти съответно 2 и 3 Ghz и TDP 180 W

И една интересна новина, която може да сте забравили за процесорът, който е използван в тази сърврърна система. Миналата година по време на Форума за разработчици на Xilinx , Виктор Пенг, главен изпълнителен директор на Xilinx и Марк Пейпърмастър, главен технологичен директор на AMD, обявиха нов световен рекорд  по пропускателна способност  на системи за изкуствен интелект  – 30 хиляди изображения в секунда. Той е бил осъществен на система именно с AMD EPYC 7551 сървърни процесора работещи съвместно с осем новообявени увкорителни карти Xilinx Alveo U250 . Бенчмаркът е проведен по GoogLeNet, широко използвана конволюционна невронна мрежа. При представянето AMD и Xilinx споделиха обща визия за еволюцията на изчислителните системи в посока на хетерогенните архитектури.  Така. че още преди да започнем да си играем с него не се съмнявахме в качествата му.

Бенчмарк

  

 

 

Доказан боец

Всъщност подобни системи, работещи с AMD EPYC процесори вече има на някои от най-ключовите меса, на които се обработват или пазят данни по целия свят. Съвсем наскоро ви съобщихме, че Националният институт за ядрена физика в Италия (INFN) е избрал подобен процесорза своя високопроизводителен изчислителен клъстер. Водещият европейски институт провежда теоретични и експериментални изследвания в областта на субнуклеарната и ядрена физика, както и физиката на астрочастиците, като същевременно предлага достъп към неговите изключителни изчислителни ресурси в цяла Европа.

 

Но да се върнем към цялостната система. Едно от първите неща, с които ще се сблъскате е монтажа. Тук той е изключително лесен, тъй като от GIGABYTE продължават да предлагат универсалното си решения, което ще ви помогне само за няколко минути да разположите сървъра в рака на универсалните релси.

От компанията са известни със специалното отношение, което имат към подбирането на компонентите и гаранцията, която дават на всичко, сглобено от тях. Конфигурацията, както виждате е с M.2 сторидж, носещ до 32 GB/s скорост на трансфер, няколко пъти повече от съществуващуте mSATA решения. Не на последно място е и възможносттта за качествена свързаност с 10GB, която е благодарение на чиповете на BroadCom, използвани в направата на сървъра. В кутията, която тежи малко над 20 кг, всичко е добре подредено. Тя е лесна за ъпгрейд, монтиране и поддържане.

Както можете да видите и на снимките имат общо 7 нископрофилни слота, в това число:

Slot_7: 1 x PCIe x8 (Gen3 x8 bus) slot
Slot_6: 1 x PCIe x16 (Gen3 x16 bus) slot
Slot_5: 1 x PCIe x16 (Gen3 x8 bus) slot
Slot_4: 1 x PCIe x16 (Gen3 x16 bus) slot
Slot_3: 1 x PCIe x16 (Gen3 x16 bus) slot
Slot_2: 1 x PCIe x8 (Gen3 x8 bus) slot
Slot_1: 1 x PCIe x16 (Gen3 x16 bus) slot

Наред с тях е и

1 x M.2 slot:
– M-key
– PCIe Gen3 x4
– Supports NGFF-2280/2260/2242 cards

Както и четири вентилатора 80х80х38 мм, всеки от тях рабоотещ на 14,900 оборота в минута. На лицевата страна има 16 слота за 2,5‘ SATА/SAS дискове.

Моделът оправда очакванията ни. Той е в идеално съотношение между цена, качество и производителност и несъмнено можем да го определим като едно от най-добрите на пазара. Благодарим на ASBIS България за предоставения модел за тест, а процесорите EPYC и платформите за него са достъпни през партньорската им мрежа.