Новите противозачатъчни за мъже изглеждат безопасни, когато се използват ежедневно в продължение на месец, като хормоналните реакции съответстват на ефективната контрацепция, споделят изследователи. Резултатите от тяхното проучване, в което са взели участие 83 мъже, ще бъдат официално представени на юбилейната 100-тна годишна среща на Endocrine Society в Чикаго, Илинойс. 

 

Както при женските противозачатъчни, екперименталният мъжки орален контрацептив, наречен диметандролон ундеканоат (DMAU), съчетава активността на андрогена (мъжки хормон) като тестостерон и прогестин и се приема веднъж дневно, споделя старши изследовател Стефани Пейдж, която е доктор по медицина и професор в Университета на Вашингтон, Сиатъл. 

 

"DMAU е важна стъпка в развитието на "мъжкото хапче". Много мъже твърдят, че предпочитат ежедневно хапче като обратимо контрацептивно средство, а не дълготрайни инжекции или локални гелове", обяснява още тя. 

Напредъкът при мъжките противозачатъчни хапчета е труден, тъй като, според Пейдж, наличните перорални форми на тестостерон могат да причинят чернодробно възпаление. Въпреки това, DMAU съдържа ундеканоат  - мастна киселина с дълга верига, която забавя това действие. 

 

Проучването включва 100 здрави мъже, на възраст от 18 до 50 години. Общо 83 мъже са го завършили, след като са дали кръвни проби и са тествали хормоните и холестерола си в първия и последния ден на проучването. 

При най-високата тествана доза върху тях, 400 mg, пациентите показаха "изострено потискане" на нивата на тестостерона и два хормона, необходими за производството на сперматозоиди. 

"Въпреки, че имат ниски нива на тестостерон, много малко мъже съобщават за симптоми, съответстващи на дефицит или излишък от тестостерон", обяснява още Стефани Пейдж. 

Всички мъже, участвали в изследването, са имали чувствително повишаване на теглото и понижаване на "добрия" холестерол. Всички участници са преминали успешно тестовете за безопасност.

"Резултатите са обещаващи и безпрецедентни при разработването на прототип на мъжко хапче. Предстоят още няколко дългосрочни проучвания, за да се потвърди, че DMAU успешно блокира производството на сперма", допълни Пейдж в заключение./Zdrave.to