Когато сте в депресия, дори самото ставане от леглото може да ви се струва трудно. Истината е, че само с няколко упражнения можете да прогоните мрачните чувства от себе си. "Когато тренираш, освобождаваш ендорфин, който помага да се редуцират негативните чувства и подобрява настроението", обяснява експертът Хейли Джарвис пред Cosmopolitan. 

Също така, Джарвис споделя, че физическите упражнения често помагат на депресивните мисли да си отидат. 

"Докато тялото се мори, умът става все по-спокоен и ви дава възможност да мислите по-трезво. Отделянето на време за тренировки може да даде на хората възможност са премислят нещата и да пречистят съзнанието си", казва тя. 

В две трети от случаите ракът се отключва след емоционална травма

„Тъй като тялото губи, това прави ума, оставяйки ви по-спокоен и по-добре да мислите ясно. Просто отнемането на време за упражнения може да даде на хората място да мислят нещата и да помогнат да изчистите ума”, обяснява още експертът.

Терминът "упражнение" е доста обширен, затова Джарвис предлага трите вида тренировки, които биха били най-ефективни при прогонването на депресията: 

1. Разходка навън 

Често срещано погрешно схващане е, че упражнението трябва да бъде „трудно”, за да бъде ефективно. Но понякога е вярно точно обратното. Трудните упражнения могат да задействат освобождаването на хормона на стреса кортизол, който често присъства на високи нива при хора, страдащи от депресия. Поради тази причина Марвин Бъртън, ръководител на фитнес в Anytime Fitness UK, предпочита да препоръча по-леки форми на упражнения.

"Разходката на открито може да бъде фантастичен начин за борба с депресията", казва Марвин пред британския Cosmopolitan.

"Всички сме чували израза да излизаме навън, за да "изчистим главата си ", но това действително е така. В крайна сметка, ако имате по-ясен ум, по-вероятно е да постигнете по-големи промени във вашето физическо и психическо здраве", обяснява той.

Хейли Джарвис казва, че научните изследвания сочат, че упражненията на открито могат да бъдат също толкова ефективни, колкото и антидепресантите при лечение на лека до умерена депресия.

"Цветовете, звуците и миризмите, които срещаме на открито, стимулират сетивата ни, а редовният социален контакт с хората може да помогне за повишаване на самочувствието и намаляване на самотата", посочва тя.

Различните езици на любовта създават конфликти в двойката

2. Бягане 

Тичането е вид упражнение, което ви позволява да забележите, когато вашите фитнес нива напредват, което е вид награда, която Хейли предлага като помощ при депресия.

"Бягането е изключително възнаграждаващо упражнение, при което можете лесно да проследявате напредъка и подобренията си", казва тя и добавя, че е важно да намериш дейност, която ти харесва и да се придържаш към нея 

Джарвин добавя, че тичането може да осигури "бягство от ежедневието ви и ви позволява да се съсредоточите към стремежа да постигнете личните си цели".

Натуралните афродизиаци, които засилват сексуалното желание

3. Групови упражнения 

По време на депресивен период хората често искат да се затворят и да се изолират. Но това не е препоръчително. Груповите упражнения може да са добър начин да избегнем депресията.

"Възможността да сте сред хора и да бъдете социални може да ви донесе огромни ползи", твърдят експертите и допълват, че активността ви може да е най-добра за вас, ако успеете да оцените социалния елемент. 

"Вероятно е да продължите да го правите, ако се забавлявате искрено и се наслаждавате на компанията около вас", допълва Джарвин./zdrave.to

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!