Окръжният съд в Монтана постанови присъда от 6 години затвор за 38-годишния Стоян М., който през есента на 2016 г., при опит да преведе нелегално през Дунава преселници от Ирак, обърна лодка и шестима чужденци загинаха. Четири от жертвите бяха деца.

Трагедията се разигра през есента на 2016 г. край ломското село Добридол.  Иракчаните – 10 мъже, жени и деца, били транспортирани от каналджии от Турция към Германия. Стоян М. бил нает да превози чужденците през Дунава до Румъния. През нощта на 8 септември 2016 г. той ги натоварил в малка самоделна лодка.  Плавателния съд обаче се обърнал се и хората паднали в реката. Друг от каналджиите се притекъл на помощ с втора лодка и заедно със Стоян М. извадили от водата четирима иракчани и ги откарали на близък остров.

Разследването разкри, че Стоян М. нямал документи за управление на речни съдове, лодката не била регистрирана и се обърнала поради претоварването с хора и неумело управление.

Стоян М. призна вината си и получи 9 г. затвор, но заради съкратения процес присъдата му бе намалена с една трета. Магистратите не присъдиха обезщетения за загиналите, тъй като месеци след трагедията, оцелелите им близки напуснали нелегално България и не са участвали като ищци в процеса.