Съдът върна книжката на Лютви Местан напук на искането на държавното обвинение. Кърджалийският окръжен съд отмени Постановление от 16.04.2019 г. на прокурор при Окръжна прокуратура – Кърджали, с което е отнето временно свидетелство за управление на МПС на Л.А.М. – обвиняем по досъдебно производство № 6/2019 г. по описа на ОСлО при ОП – Кърджали.

Съдът е приел, че единствения мотив, с който се обосновава постановяването на тази ограничителна мярка от прокурор при ОП - Кърджали е, че същата се взема с цел да бъде осуетено извършването на друго престъпление от обвиняемия.

Приел е също, че разпоредбата на чл. 69а, ал. 1 НПК не се прилага императивно при обвинение за извършено престъпление по Глава единадесета, Раздел ІІ от Особената част на Наказателния кодекс, а е законова възможност за временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство, която преценка винаги е индивидуална, с оглед обществената опасност на разследваното деяние и обществената опасност на обвиняемия.

Според съдиите, от събраните до момента данни по делото, в настоящия случай не се установява разследваното деяние да се отличава с по-висока от типичната за този вид престъпления обществена опасност, и в обжалваното постановление не е налице яснота извършването на какво друго престъпление ще бъде осуетено с отнемането на свидетелството за правоуправление на обвиняемия. 

Определението на съда е окончателно.