3325 майки са поискали да изоставят децата си само за изминалата година. Основните причини са две - заболяване на бебето или нежелана бременност. Това показа проверка в Агенцията за социално подпомагане, пише в. "Телеграф".

Само преди няколко дни в болница в Пловдив издъхна 7-годишната Стоянка, зарязана от майка си Десислава, защото има болно сърце.
След като разбраха за диагнозата му, бащата и майката уведомиха социалните служби, че не са в състояние да се грижат за дъщеря си.

Служителите започнаха да търсят приемно семейство за малката Таня, но не успяха да намерят такова, което да може да се грижи за болно дете. Другият вариант бе момиченцето да бъде настанено в център с постоянна медицинска грижа.

Таня не успя обаче да дочака преместването си там. Детето е от семейство от ромски произход, което живее в пазарджишкото село Левски. Родителите имат още 3 деца.

По данни на Агенцията за социално подпомагане 1773 жени са си взели децата обратно, но не е ясно дали няма втори или трети отказ от родителска грижа през тази година.