Започва Страстната седмица - последната от живота на Исус Христос

От днес започва Страстната седмица или седмицата на страданията - последната от живота на Исус Христос. Тя е посветена на възпоменанията на последните дни от земния живот на Спасителя - на неговите страдания, кръстна смърт и погребение. Повод  християните да  се замислят за своите грехове. Според православния календар всеки ден от тази седмица е Велик.

На Велики понеделник Исус Христос, влизайки в Йерусалимския храм, се разгневил на събралата се тълпа. Храмът за молитви бил превърнат в тържище и в гнева си Божият син прекатурил масите на търговците. 

Затова на Велики вторник Исус прекарал в нравствени напътствия, а според църковния канон денят е отреден за смирение. 

На Велика сряда Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за 30 сребърника. 

Велики четвъртък е свързан с Тайната вечеря, когато е установено тайнственото причастие и е най-очакван от децата, защото се боядисват яйцата за Великден.

Велики петък, известен още като Разпети петък, е денят, в който е разпнат Исус Христос, и е посветен на неговите страдания.  

На Велика събота се отбелязва погребението на Господ Исус Христос. Вечерта срещу неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравяват с "Христос воскресе!", а отговорът е "Во истину воскресе!".