Пролетно почистване от автомобили в София. Инициативата е на момчетата и момичетата от платформата "Гражданите", а зад тях застава и общината. Всеки един от нас ще може да подаде сигнал къде има изоставен автомобил.

Идеята е на Боряна Пейчева, която вижда, че проблемът с паркоместата в столицата става все по-голям. Тя се свърза с платформата „Гражданите” и задвижва процеса по премахването на изоставените коли.

Тодор Лилков демонстрира на живо в „Тази сутрин” как става подаването на сигнал чрез платформата. Той коментира, че това отнема около минута. Сигналът отива в районната администрация. От там правят справка и след това се задвижва процедурата.

След като автомобил бъде принудително преместен на площадка за временно съхраняване на коли, в 14-дневен срок фирмата е длъжна да го запази. Ако в рамките на този срок собственикът иска да го вземе, може да го направи. Ако не го направи, автомобилът се предава за скрап, обясни Поли Асенова от Столичния инспекторат.

Установени са повече от 13 000 изоставени автомобила, като статистиката показва, че над 8000 са премахнати доброволно. Около 6-7 месеца отнема един автомобил да бъде премахнат. Тодор Лилков уточни, че са направени стъпки за съкращаване на тези срокове.