Володимир Зеленски с убедителна победа на президентските избори в Украйна срещу сегашния президент Петро Порошенко - израз на недоволството на избирателите от действащата власт, предаде Франс прес.

Комикът е спечелил 73,2% от гласовете на днешния балотаж, срещу 25,3% за неговия съперник, според сондаж на излизане от изборните секции, реализиран от консорциума "Exit Poll National", обединяващ три социологически института, предаде Франс прес.

Резултатите от националния екзитпол бяха публикувани веднага след затварянето на изборните секции, предаде ТАСС. Анкетата е организирана от Украинския център за икономически и политически изследования "Александър Разумков", фондация "Демократични инициативи", носещ името на Илка Кучерива и Киевския международен институт по социология.

Първият тур се проведе на 31 март и на него отпадна един от основните фаворити във всички изборни надпревари Юлия Тимошенко.

Държавният глава на Украйна, страна с 45 милиона души население, която е по-голяма по територия от Франция, се избира за 5 години.

Последните социологически проучвания сочеха убедителна победа именно за Зеленски.

Роденият в Кривой Рог 41-годишен актьор се прочу с участието си в сериала „Слуга на народа“, където играе учител, който става президент на Украйна.

Той получава юридическо образование, но не работи по специалността си. Създава успешно студио, което произвежда хумористични предавания, комедийни филми и сериали.

В своята платформа Зеленски заявява, че гражданите сами трябва да определят задачите на властта чрез референдуми. Той също така обещава всеки бизнесмен да може да легализира доходите си срещу 5% от тях; монетизиране на помощите; превръщането на Украйна в световен лидер в производството на екологични храни.

53-годишният Петро Порошенко, който ръководи страната от 2014 г., когато тя загуби Крим и Източна Украйна в резултат на необявената война с Русия, залагаше на нейното евроатлантическо бъдеще. Стратегически приоритети на икономиката за него бяха: селскостопанският сектор, ИТ секторът, индустрията, транспортът и туризмът.