Акции по кръводаряване се проведоха днес на Цветница, в редица български градове, сред които София, Варна и Велико Търново.

Десетки столичани се включиха в пролетната кампания за кръводаряване „Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега!”. Тя традиционно се организира на Цветница  от Националния център по трансфузионна хематология и Българския Червен кръст, с подкрепата на Българската православна църква.

За малко повече от час пунктът в 6-о основно училище близо до храм "Свети Седмочисленици" са дарили кръв 18 души, казва Евелина Динова от Центъра по хематология.

„По-голяма част от хората, които ни посетиха, са вече наши редовни дарители. Имаме и такива, които даряват за първи път по време на Цветница. Всъщност апелът ни е към всички здрави хора, които искат и могат да дарят кръв, да ни потърсят, да ни подкрепят. Радостното е, че хората от 20 до 45-годишна възраст са много активни“, каза тя.

Някои са дошли с конкретна причина: „За познат, който има нужда, затова. Да помогна. Дарявам за пръв път“, сподели един от тях.

За други даряването на кръв е мисия и традиция.

„Разбира се, да помогна на хората, които имат нужда. Случва се на всеки да се нуждае и трябва да си помагаме. Тук всички сме колеги и всички се събираме заедно от офиса и идваме групово. Добрият пример трябва да е заразителен“, каза млада жена, която дарява кръв за 12-и път.

Социално-спортния велопоход „Заедно“ в подкрепа на хората с хемофилия стартира във Варна под надслов „Движението е промяна“.

Инициативата е на Българската асоциация по хемофилия и се провежда едновременно в пет български града. Целта е да се даде гласност на инициативите за осигуряване на лечение и подобряването на социалните условия на живот  на хората с вродени нарушения на кръвосъсирването.

Мирена Иванова - координатор на проявата за Варна, каза, че в града има близо 100 души с това заболяване.

„Днес се опитваме да проведем едно  здравно социално мероприятие – „Велопоход заедно“ се нарича – разясни тя. -  Посланието е „Движението е промяна“. Надяваме се да стигне като информация повече до хората за проблемите, за трудностите на хората с хемофилия. Хората, които страдат от такова заболяване или са родители на деца с хемофилия правят такива мини велопоходи“.

 

Кръводарителите във Велико Търново се увеличават, като се включват все повече млади хора. Отделението по трансфузионна хематология днес разкри пункт в неделното училище на църквата „Свети Никола“ в старата столица.

736 души са дарили кръв в областната болница във Велико Търново за първото тримесечие на годината. Най-много са кръводарителите на възраст между 30 и 45 години, посочи началникът на кръв центъра д-р Мариана Витанова.

„Има млади хора, които идват за първи път да кръводаряват доброволно, без да имат натиска на нуждаещ се близък“, разясни тя.

За 11-а поредна година великотърновци се включиха в кампанията за кръводаряване на Цветница в храма „Св. Никола“.

Курсантите Юри Карамфилов и Тома Тодоров са от редовните кръводарители:

„Дарявам за четвърти път. За здраве го правя. Мисля, че е добре всеки да дарява“, „Дарявам за втори път. За мен това е нещо важно, включително за хората, на които помагаме“, казаха те.