Хиляди хора от цяла Сърбия се събраха снощи в столицата Белград на митинг в подкрепа на президента Александър Вучич, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Ройтерс отбелязва, че демонстрацията се е състояла на фона на започналите преди пет месеца опозиционни протести срещу Вучич.

Митингът тази вечер в Белград бе заключителният от кампанията "Бъдещето на Сърбия", в рамките на която президентът обиколи страната, за да представи постигнатите от него резултати и своите планове за бъдещето.

В сряда Вучич се закани демонстрацията да бъде от четири до шест пъти по-многобройна от най-големия опозиционен протест. Според проправителствени медии над 100 000 души са се включили в митинга тази вечер пред парламента - мястото и на последния опозиционен протест. Това число обаче изглежда сериозно преувеличено, отбелязва ДПА.

Много хора бяха докарани на митинга от цяла Сърбия. Стотици автобуси бяха паркирани в три линии по протежение на над 3 километра по един от главните булеварди в Белград, а на участниците бяха раздавани безплатно сръбски знамена.

В социалните мрежи се разпространяват снимки на заповеди за провеждането на митинга. Тяхната автентичност обаче не може да бъде проверена, отбелязва още ДПА.

Преди митинга сръбският президент обвини опозицията, че планира да блокира пътища, за да провали митинга. Днес обаче не бе съобщено за инциденти.