В Скопие трябва да разберат, че не могат прекалено дълго да градят идентичност върху фалшива основа. Това заяви Георги Първанов, президент на България (2002-2012), в рамките на дискусия „Чий е Гоце Делчев?! Още за оценките на Илинден 1903 г., 115 години по-късно”. Повод за дискусията е днешното представяне на книгата „Илинденско- Преображенското въстание 1903 г. през погледа на европейските дипломати”, чийто съавтор и автор на предговора е Георги Първанов, съобщиха от пресцентъра на АБВ.

„В началото на 20 век и далеч преди това, ние имаме единна история. Имали сме общи цели. Населението на Мизия, Тракия и Македония има единно национално самосъзнание, независимо от различията, от тактиката и независимо от наличието на различни организации“, посочи Първанов и подчерта необходимостта от съгласие с южните ни съседи по този въпрос.

„Целта на гръцката дипломация беше да убеди Скопие, че македонците нямат нищо общо в исторически план. Нашата задача е по-трудна – да ги накараме да се съгласят, че историята ни е обща, на база българско национално самосъзнание“. Задачата на България обаче има и своите предимства, защото на наша страна са документите и историческите доказателства, подчерта президентът Първанов.

 

По повод представеното днес издание, президентът каза, че то е повод да се върне темата „Македония“ в дневния ред.
„Не мога да повярвам, как така се случи, че освобождението на Македония и Одринска Тракия, което преди 115 години беше национален идеал, беше кауза на поколения наши сънародници, беше приоритет не само на дипломацията, и на и военните и на българското общество. Как така докарахме нещата до там, темата да не може да намери място в дневния ред на българското общество“.

България не бива да подарява една от най-важните страници от историята. Това е важно, защото ако отстъпим историята, губим всичко, посочи Георги Първанов.

„Аз и всички ние помним много компромиси – отстъплението за идеята за Санстефанска България, отстъплението от идеята за единно решаване на проблемите, идеята за автономията, която също е компромис“, заяви Първанов и добави, че отстъпление от историята би било загуба на памет и идентичност.