"Огън поглъща символа на Париж", "Безмилостен огън", "Вековен символ в пламъци", "Тъга: унищожено съкровище на 800 години" - това са част от заглавията по първите страници на сръбските вестници, посветени на пожара, обхванал катедралата Нотр Дам в Париж. Изданията поместват и снимки на храма, предава БТА.

Президентът Александър Вучич изрази съжаление за пожара. "Всички граждани на Сърбия са тъжни заради Нотр Дам. Ние сме до френските ни приятели и сме готови да помогнем за възстановяването на този символ на френската и световната цивилизация", написа Вучич в Туитър на сръбски и английски език.

Премиерът Ана Бърнабич също отправи послание снощи. "Мислим за Париж тази вечер, място на такава красота и история", написа тя в Туитър на френски и английски език.

"Сърби, време е да се обединим" по всички важни въпроси и да разберем, че само заедно можем да се борим да нашите интереси, специално в Косово и целия регион, призова президентът Вучич в интервю за вестник "Ало".

"След глупостите и истинското поражение" на сбирката, организирана от /лидерите на опозицията/ Драган Джилас, Бошко Обадович и Вук Йеремич, които по думите му са заплашвали и с насилствено завземане на властта, е важно в отговор на всичките им призиви към конфликти още в петък да призовем хората, а не политическите партии, към единство и обединение, заяви Вучич, чиято управляваща партия свиква на свой ред контрамитинг в Белград на 19 април.

Председателстващият босненското председателство, сърбинът Милорад Додик заяви по повод неотдавнашното си изказване, че в бъдеще трябва да има един вид интеграция между Сърбия и босненската Република Сръбска, която да включва и части от Черна гора, че това е "хипотетична история" и че той "има право да я обмисля".

В интервю за белградския "Вечерне новости" Додик заяви, че "най-стабилно би било положението, когато сърбите биха се обединили в една перспективна държава Сърбия. През историята си не сме нападали никога никого, няма да го направим и сега. Това пространство ни принадлежи. Как някой от Сараево ще каже, че Баня Лука е негова? Не е негова, а наша, сръбска. Тя чувства, че принадлежи на Сърбия."

Той каза това в отговор на констатация на журналиста, че отново е активирал картата на сръбска държава на Балканите, този път и с части от Черна гора.

Додик потвърди позицията си, че ако Косово получи място в ООН, Република Сръбска ще обяви независимост.

"Естествено. Това е безспорно. Ние вече сме отделени, само дето това не е обявено. Босна и Херцеговина е напълно разделено общество. Държавата не функционира, а съществува някакво нейно въображение", каза Додик.

Според него ако искаме стабилни Балкани, те трябва да се предефинират по начин, по който да бъдат обединени териториите, населявани с преобладаващите народи.