Лидерът на ПП ДОСТ Лютви Местан e с повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост за тежката катастрофа между два автомобил в района на село Загорско по главния път към ГКПП „Маказа”. При инцидента, станал в неделя, загина 6-месечно бебе, а майка му, 10-годишния му брат и бащата пострадаха. Местан и другият водач са тествани за алкохол и наркотици, като пробите им са отрицателни. От двамата са взети и кръвни проби.
По случая до момента е извършен оглед на местопроизшествието, разпитани са свидетели очевидци, назначени са съдебномедицински експертизи. Събраните до момента доказателства са дали основание да се приеме, че Местан е нарушил Закона за движение по пътищата, в резултат на което по непредпазливост е причинил смъртта на 6-месечното дете.
След задържането му за 24 часа, Местан бе пуснат под парична гаранция в размер на 10 000 лева и му е наложена забрана да напуска пределите на страната. Разследването по делото продължава, предстои събирането на гласни доказателства, огледи на моторните превозни средства, които са иззети по делото като веществени доказателства и назначаване на съдебна автотехническа експертиза.
Състоянието на тримата пострадали в тежката катастрофа е стабилно. Те са настанени в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали с повърхностни наранявания, които не застрашават живота им. Майката е с рани в областта на челото, няма увреждане на съзнанието, нито черепно-мозъчни травми. Детето е с контузии на главата и глезена. Бащата е с контузии на кръста, със спукан прешлен и трябва да бъде обездвижен за известно време.
Пред журналисти в Кърджали Местан заяви, че е съкрушен от случилото се. Той отбеляза, че има вяра в разследващите органи и очаква да се установи истината за тежката катастрофа. Местан посочи, че при инцидента е бил ударен челно от другия автомобил, в който е пътувало семейството. По думите му той е бил ударен от другата кола, което може да се види от разположението на автомобила му – в средата на платното, ударен само отпред, а не вляво или отзад.