Името на гоцеделчевския бизнесмен Георги Шапков изплува в нашумялата афера „Апартаментгейт”, след като електронни медии разкриха, че е човекът, направил суперлуксозния ремонт на апартамента на Цветан Цветанов с персонален асансьор до хола, от който избухна аферата на изборната 2019 г. Сайтът „19 минути” пръв съобщи, че Шапков поел жилището от ниво шпакловка и предал ключовете на вече бившия депутат от ГЕРБ и дясна ръка на премиера Бойко Борисов след мащабен „евроремонт”, и разкрива любопитни подробности. Общо жилището на Цветанов заедно с обзавеждането глътнало около 600 000 лв., от които 96 000 лв. отишли за 6 мегаплазми – по една във всяка от стаите.

След луксозния ремонт на Цветанов Г. Шапков получава поръчка за обзавеждане на държавната администрация. Лично министърът на финансите Владислав Горанов подписва на 15.03.2018 г. споразумение на стойност 6,4 млн. лв. за „доставка и монтаж на офис обзавеждане и мебели за нуждите на органите на изпълнителната власт и техните администрации”. Поръчката е възложена на 4 фирми, едната от които е „Престиж бизнес 93” на Георги Шапков. Гоцеделчевският строителен предприемач е поканен специално да участва с писмо на Горанов.
Интересно е, че специална покана за обзавеждане до Шапков идва и от подалата оставка министърка на правосъдието Цецка Цачева чрез подопечната й Агенция по вписванията. Другата й подчинена структура – местата за лишаване от свобода, също дава поръчка на „Престиж бизнес 93”.

1 597 000 лв. за водопровод и канализация в родното на еврокомисаря Мария Габриел Хаджидимово е сред по-големите суми, спечелени от Г. Шапков или възложени му с писмо. Партньор на Шапков по саниране на сгради в областта е фирмата „Бигла 3”, която осигурила на тройно по-ниска от пазарната цена апартамент за брата на Габриел.

В Първи благоевградски многомандатен избирателен район, където Цветан Цветанов на 2 поредни парламентарни избори водеше листата на ГЕРБ, Шапков е изпълнител и на поръчката за 1,8 млн. лв. за 172 „защитени жилища” в новите общински блокове в благоевградския кв. „Освобождение”.

„Престиж бизнес 93” ремонтира, обзавежда, снабдява с канцеларски материали и др. и Югозападния университет. Включва се активно и в санирането на сгради в Благоевград, Дупница, Враца, Гоце Делчев, даже и във Велинград. Само в родния Гоце Делчев Шапков е спечелил поръчки за над 3 милиона лева.

Когато не е ангажиран в ремонтни и снабдителни дейности, Шапков често посреща в хотела и заведението си в с. Делчево Цв. Цветанов. Приятелството между двамата не е тайна, често в компанията им може да бъде видян и певецът Веселин Маринов, който има кокетна къща в тузарския голф комплекс край Разлог.

Миналата година механата на Г. Шапков в Делчево „Шапковата къща” бе отличена с Европейска награда за качество в 5 категории – професионализъм, работа с клиенти, коректност, потенциал и репутация.

Въпреки многото си бизнес ангажименти Шапков намира време да прескача и до парламента. Той е сътрудник по вътрешна сигурност на депутата от ГЕРБ д-р Емил Тончев, като преди това заемаше същата длъжност при Димитър Гамишев, напуснал парламента след скандал с неплатени данъци.

Досега името на Г. Шапков се появяваше в публичното пространство само около присъствието му сред VIP гостите на почти всички представителни събития в цяло Пиринско, но никога не е гръмвало в скандали. На въпрос на „Струма” за връзката му с „Апартаментгейт” Г. Шапков коментира лаконично: „Това са пълни глупости”.  

БОРИС ГРИГОРОВ

Г. Шапков /в средата/ често е в комплекса на Цв. Цветанов и Веселин Маринов