Двама румънски граждани са изправени пред време присъда затвор за особено голямо провинение в областта на цифровите престъпления. Федералното жури е решиило, че Раду Миклаус и Богдан Николеску са виновни за схема, с която са откраднали данни за кредитни карти и друга чувствителна информация, като са поразени над 400 000 компютъра, разположени предимно в САЩ.

Съобщава се, че дуото е създало потребителски злонамерен софтуер през 2007 г., който представлява уж легитимна организация (като данъчните, Norton или Western Union) и заразява компютрите, когато потребителите отворят прикачен файл. От този момент нататък извършителите успяват да откраднат данни и пари чрез инжектиране на фалшиви уебсайтове (като фалшиви търгове в eBay), добив на криптовалута на заден план и натрупване на информация за контакти, която може да се използва за заразяване на повече цели.

Зловредният софтуер също така изключва антивирусната защита и дори блокира потребителите да посещават уебсайтове на органи за правоприлагане.

Според Министерството на правосъдието, измамниците са извършили кражби за „милиони долари“.

Наказанието ще бъде обявено на 14 август, но присъдите могат да бъдат доста тежки. Миклаус и Николеску са осъдени за 21 обвинения, които включват парична измама, кражба на самоличност, пране на пари и трафик на фалшиви стоки, марка и услуги. Макар да е съмнително, това ще направи много за възпиране на други онлайн крадци, това безспорно е забележителна победа, като се има предвид, че обикновено много чуждестранни киберпрестъпници едва ли ще бъдат наказани.