l Българските социалисти явно нямат нищо общо с европейските

l Иде ми да взема един чук и всякакви тераси и покриви

да счупя - толкова успехи, а всеки ден това ни вадят

“В листата на БСП има може би само един човек, който разбира нещо от европейска работа, и това е г-жа Деница Златева. Аз самият навремето бях склонен да я оставим да отговаря за европредседателството. Оттам нататък всичко е шпионин, Държавна сигурност, шпионин, Държавна сигурност. И понеже знам, че особено нашите колеги от СДС веднага ще заподозрат Русия, убеден съм, че дори и те нямат нищо общо с тази листа, защото толкова пъти бяха излъгани, че ще се случи нещо, и по проекта “Белене”, и по Южен поток, че едва ли им вярват.”

Така премиерът Бойко Борисов коментира листата на БСП при представянето на платформата на ГЕРБ за евровота вчера.

“Бях сигурен, че Иво Христов ще е в листата, защото ги видях с Корнелия Нинова как се гледат онзиден и как изведнъж го направи този консултативен съвет в нищото, с никаква друга цел, освен да се говори нещо по темата”, убеден е Борисов.

Невключването на Сергей Станишев пък означавало, че българската левица нямала нищо общо с европейските социалисти. “Това ще е тълкуванието навън”, смята той.

“Тези избори стават важни не заради властта или колко хора ще вкараме в Европарламента, а защото действително много троянски коне ще влязат в него и това е видно”, категоричен бе Борисов. А към кандидатите на ГЕРБ се обърна с похвали: “По всяка тема показахте компетентност и няма шанс някой да ви надбори или да излезе по-добре подготвен.” Именно затова бил сигурен, че “ще започват и ще свършват с апартаменти и подобни тераси”.

“Ние шамарите си ги изядохме, нашите уроци си ги научихме. Мисля, че всички са наясно на какво реагират хората”, допълни Борисов. Той отново припомни успешното европредседателство и факта, че България се дава за пример. “Знаковата среща ЕС - Турция се проведе в България и на нея дойдоха и президентите Туск, Юнкер, Ердоган. Срещата Китай-ЕС след това не се проведе в Румъния (която пое след нас европредседателството - б.а.), а в Брюксел. Вижте разликата. Освен това дойдоха и абсолютно всички лидери, без изключиение, а в Австрия отидоха половината”, каза премиерът.

Голям успех за България е и подписаният в събота от финансовия министър Владислав Горанов договор за откриване на офис за споделени услуги с технологична насоченост на Световната банка. Няколко часа по-рано пък на срещата 17+1 в Дубровник бе взето решение пак в София да бъде открит глобален център за сътрудничество ЕС - Китай, изреди той. С гръцкия премиер Ципрас и китайския Ли Къцян разговорите за финансиране на жп линиите Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна - Русе били на последна фаза. Не пропусна и подписването в Солун за общата ни кандидатура за европейското по футбол.

“На Балканите създадохме такова усещане за значимост, каквото нямаше досега”, допълни той. Това било оценено добре и затова е много вероятно догодина Берлинският процес да бъде в София. “Няма да се учудя, ако след Световната банка другата съизмерима такава - Китайската народна банка, също открие свой офис в София”, каза още Борисов. Обясни, че такова усещане му оставил колегата Ли.

“Конкуренцията, която създадохме, дава резултати и затова ме е толкова яд и ми иде да взема един чук и всякакви тераси и покриви да ги счупя, защото всеки ден ни отварят тази тема и не можем да се извадим от нея”, завърши Борисов.