Пети пътуващ фестивал за изпълнителски изкуства „Квартална сцена“ започва от днес в парк Бунарджика в Пловдив.  

Той ще се състои в два поредни уикенда, а събитията ще се проведат в  специално Мобилно студио – сцена, която ще се превърне в пространство за общуване между малки и големи. Програмата включва ателиета и представления за деца, литературни четения, интерактивни пърформанси, огнено шоу и музика на открито. 

Визуалният артист и сценограф Венелин Шурелов, носителите на Икар 2018 в категория Съвременен танц и пърформанс Ива Свещарова и Вили Прагер, визуалният артист Петко Дурмана, актьорът и режисьор Ованес Торосян, DJ Ramsey Hercules са само част артистите, които ще гостуват в Пловдив.

Първата изява в рамките на фестивала е флашмоб, който е част от проекта „Премълчаното разказано – пътуваща сцена“. С него чрез танци младите хора ще кажат „Не на насилието в училище“.

Фестивалът се организира от Фондация „Арт Офис”, Фондация „Асоциация Информбюро”, Сдружение „7 Акт” в партньорство с Регионална народна библиотека „Иван Вазов” в Пловдив и Нов български университет. 

Проектът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Пълна програма на събитието

11. 04. Четвъртък

17.30 ч. Нулевото Поколение -Танцувай за Ненасилие

 Флашмоб част от проекта "Премълчаното разказано -пътуваща сцена", Нов български университет

Под музиката на най-добрия DRUM &BASS DJ в България OGONEK ще танцуваме заедно срещу насилието в училище.

Продължителност 60 мин.

12. 04. Петък

16 ч. Работилница за сапунени мехури

Детско ателие с Коле Китанов

Сапунените  мехури със своята магия и пъстроцветен чар са любима игра на децата. В работилницата децата заедно с актьора Коле Китанов ще експериментират с формите и цветовете на балоните, за да създадат собствени герои и образи. 

Продължителност 50 мин.

20 ч. Bright Eye

Огнено шоу с Петя Божинова, Даниел Нуген и Коле Китанов

В Bright Eye изпълнителите рисуват в пространството впечатляващи форми и разказват история чрез светлина, жонглиране и клоунада. Едно огнено око прераства от малко пламъче в буен пламък, превръщайки се накрая в стихия.

Продължителност 60 мин.

13. 04. Събота

11 ч. Техническа проверка

Литературно четене с Ангел Иванов и Илия Виделинов

В „Техническа проверка“ младият писател Ангел Иванов събира истории за пътя към Пътя, или за крачещия между физическото и духовното човек. Заедно с актьора Илия Виделинов, под формата на артистично четене ще представят някои от разказите. 

Продължителност 50 мин.

16 ч. Кукли на клечка

Креативна рисувателна работилничка Шишарка

Ще се готвим за игри на открито. Ще си направим кукли на клечка. Големи, малки, странни и чудновати. В ателието ще развихрим въображението си и ще се подготвим за куклен театър. В края на работилницата всеки ще може да вземе със себе кукла.

Подходяща възраст от 4 до 12 години.

Продължителност 50 мин.

19 ч. „Ротор”

Пърформанс-инсталация на Венелин Шурелов

В „Ротор“ мултимедийни артисти и сценограф Венелин Шурелов продължава интереса си към взаимодействието между тяло и технология. За тази цел Шурелов изгражда пред публиката специално съоръжение – едно сложно електро-механично кинетично устройство.

Номинация за Наградата "Икар" 2017 в категорията "Съвременен танц и пърформанс"

Продължителност 60 мин.

14. 04. Неделя

11 ч. Кукли от прежда

Ателие за кукли с Art Land

Чрез намотаване, тъкане, различни преплитания децата ще си направят кукла плод на собственото им въображение. Заниманието е забавно и откривателско.

Подходяща възраст от 4 до 12 години.

Продължителност 50 мин.

16 ч. Магазинче за ноти

Детски спектакъл на Арт Ленд

„История една за инструменти музикални и техните стопани за нотички палави и доста закачливи, за Фрида - която мечтае да стане певица и затова нотите научи. За Морис льо Дрън-композитор, прочут с добрината си в целия град!“

Продължителност 40 мин.

19 ч. Electronica DJ сет с Movieman