Арабистът професор Владимир Чуков говори пред сутрешния блок на БТВ за профила на терориста от Нова Зеландия.

„Много интересна личност е този австралиец, живеещ в Нова Зеландия – коментира професор Чуков. - Сякаш е искал да попие случилото се на Балканския полуостров. В съзнанието му като на лента се извъртяват битките, които османската империя е загубила и той описва в манифеста си.

Един неевпореец говори като европеец, но в най-радикалната си част. Трябва да се отбележи, че той е бил и симпатизант на Радован Караджич. Трябва да отбележим и това което пише – Европа за европейците. Но въпросът е коя Европа. Ако се погледнат личностите ,които той извежда, това са победителите над Османската империя.

Събитията, които са отбелязани, свързани с България, са част от една поредица и това трябва да се отбележи задължително. Интересно е, че той казва, че турците трябва да живеят само на Изток от Босфора, че трябва да бъдат разрушени всички минарета. Една лента от 12 - 13 век досега, в която няма как България да не присъства. Става дума за едно състояние, което няма как да се определи – социо и психопат.

Става дума за човек, който очевидно страда от някакви отклонения. Обект на специалисти. Очевиден расист, който се опитва да възпроизведе събития от миналото в настоящето. Той смята европейците за висшата раса.

Трябва да се отбележи, че той е посетил и Турция. Бил е в Истанбул и е видял това, което описва с очите си.

Реджеп Ердоган се смята за лично засегнат, защото той е нападнат. Става дума за много силно насочена мишена срещу Турция. Терористът говори срещу мюсюлманите, но ако погледнете описаните събития – в основата е османска Турция.

Става дума за ментално отклонение и не бих определил това по друг начин.

Още от Алкайда бе въведен така нареченият електронен Джихад. И вече всичко е на показ и видео. Той описва в своя манифест, че иска да всее страх и да покаже на всички това. С осъвършенстване на методите идва и излъчването по интернет. За съжаление и пъклената дейност – тероризма, се самоусъвършенства. Не бих се ангажирал с отговор на това дали сега да се очаква реакция от мюсюлмански групи. Идеологията на „Ислямска държава” е неуборима. Хората си остават по места и не се знае кога там могат да се вдъхновят от някакви действия”

Българката Валерия Делчева коментира от Крайсчърч какво се случва в града ден след трагедията.

„Днес градът е притихнал – каза Делчева. - В парка днес нямаше никакви хора, които да се разхождат и глъч на деца. Днес е ден на съчувствие и състрадание, на любов. Беше наистина покъртително вчера. Една малка Нова Зеландия бе обединена след случилото се. Ако вчера бе ден на проява на омразата на една от най-уродливите й форми, днес е ден на състрадание

Не знам колко голяма е общността на мюсюлманите тук, но би трябвало да е голяма, защото има две големи джамии, в които се провеждат молитвите им. В Нова Зеландия живеят над 200 различни общности и се говорят над 160 езика.

Може да си представите колко различни хора живеят тук и как са посрещнати. Хората се стичат и поднасят цветя, пеят песни, в подкрепата на близките на 49-те загинали. За няколко часа Нова Зеландия е събрала над 2 млн. долара в подкрепа на близките на жертвите. Солидарността е голяма”.

свързани новини