Възможността различни хора да пътуват навсякъде е обусловена от развитието на глобализацията като процес. Тя обаче има не само положителни резуултати, а такива и с обратен знак. Това заяви пред Нова телевизия експертът по сигурността Тихомир Стойчев, коментирайки влизането в България на терориста от Нова Зеландия, който безмилостно и хладнокръвно разстреля мирни мюсюлмани в джамия в Крайстчърч. Жертвите до момента са 48, ранените са близо 50, някои от които са в критично състояние. 

"Ну мисля, че посещенията по светите места са били случайни. Той се е готвил. Трябва да се погледнат записите от местата, през които е минал и пребивавал, докато е бил на наша територия", отбеляза Стойчев. 

На въпрос дали на Балканите терористът се е срещал с някакви балкански, сръбски паравоенни формирования, Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност  отговори: "Има, разбира се. От Сърбия основните чуждестранни бойци воюват териториите, където се водят битки между паравоенни формирования на територията на Украйна. Те по никакъв начин не трябва да бъдат подценявани". Той отбеляза, че в действията на терориста има "прекалено много самореклама", която разкрива предварителна сериозна организация. 

"Аз бих допуснал, че той е действал като самостоятелно радикализирал се.Дали е поклонник на Брайвик, е отделен въпрос. Но радикализацията върви и тя върви по различни направления. Най-опасното за България е да си отгледаме радикализация", заяви Божилов.

"Самият сблъсък между мюсюлманския и християнския свят води до радикализация. Днес политиците и държавниците ни трябва да се замислят какво трябва да направим, за да се предпазим от такива радикални стъпки. Този човек се е замислил, че по някакъв начин неговият свят се руши. И той се е замислил как да предпази страната си от мюсюлманската инвазия", отбеляза на свой ред Тихомир Стойчев.

Той посочи също, че на Балканите има условия както за мюсюлманска, така и за християнска радикализация. 

Сънародничката ни Румяна Симова, живееща в Уелингтън, Нова Зеландия, сподели във видеовръзка, че има двама задържани за терористичния акт. "Съобщиха, че на австралиеца е повдигнато обвинение за убийство. Той не е казал нито дума в съда, само е казал, че ще се защитава сам и се е усмихвал като кинозвезда".

"Много са факторите, които могат да радикализират една група. Днес със социалните мрежи възможностите за влияние отвън са много силни", заяви Божилов. Тихомир Стойчев отбеляза, че службите със сигурност често пъти "проспиват" терористични клетки. "Но са длъжни максимално да доближат идеалния вариант в нашите представи... Този човек е постигнал част от това, което е искал - превърнал се е в герой, изживява се като такъв, вероятно иска да бъде "знак" за борбата срещу радикалния ислям. Важното е за нас как наблюдаваме, какви са агентурните възможности и какво е взаимодействието между отделните служби. Трябва да ползваме положителните практики и да умножаваме възможностите за партньорство по отношене на тези световни предизвикателства".