Истанбул. Турция категорично заклейми терористичните атаки срещу мюсюлмански богомолци в две джамии в Нова Зеландия при които загинаха 49 души, пише вестник Daily Sabah на електронната си страница в петък.
Президентът Реджеп Тайип Ердоган силно заклейми „пагубните“ терористични нападения срещу две джамии в новозеландския град Крайстчърч, като заяви, че „това е най-новият пример за надигащия се расизъм и ислямофобия“. Така той изрази съболезнованията си пред ислямския свят и народа на Нова Зеландия.
"Категорично заклеймявам терористичните атаки срещу джамията „Ал Нур“ в Нова Зеландия и мюсюлманските богомолци. Нека Аллах да прояви милост за жертвите и да помогне за бързо възстановяване на ранените“, е написал турският президент в поредица от текстове, публикувани в Туитър.
По-късно в петък, докато е говорил на погребение в Истанбул, Ердоган е казал: "С тези нападения (в Крайстчърч) антимюсюлманските чувства прекрачиха границата на личната омраза и се превърнаха в масово клане“.
Турският президент е заявил, че очевидно стрелбата е замисляна отдавна, добре мотивирана и не може да се възприеме просто като „импулсивно поведение“. Той е добавил също, че тази пагубна тенденция, която е насочена и срещу Турция, и срещу него, се разпространява на Запад „като раково образувание“. И е призовал целия свят, особено западните държави, спешно да предприемат мерки срещу тази опасна тенденция, която заплашва цялото човечество“.
Ердоган изпраща външния си министър Мевлют Чавушоглу в Нова Зеландия да изрази съболезнованията на Турция и "да подчертае нашата решимост срещу ислямофобията и ксенофобията, да обяви нашата солидарност с Нова Зеландия, изправена пред лицето на тези противни терористични нападения," се казва в съобщение за медиите.
По-късно, говорейки на публично събитие, Ердоган е обявил, че няма да допусне подобни терористи да стигнат до набелязаните си мишени, той е посочил злите намерения на убиеца по адрес на мюсюлманите.
Ердоган се е обърнал и към генерал губернатора на Нова Зеландия Патси Реди, за да изрази съболезнованията си, като е казал, че турска делегация, в която влизат вицепрезидентът Фуат Октай и външният министър Мевлют Чавушоглу, ще посети страната й, за да направят преценки за нова пътна карта.
"Според мен разкриването на организациите, които стоят зад този терорист, ще е от полза и за Вашата нация. Манифестът, който нападателят обяви, дава ясно да се разбере, че тази атака не е индивидуален акт. Вярвам, че да се разкрият групировките зад нея означава успокоение за народа на Нова Зеландия. Ние не бихме искали над страната на свободите, да се спусне сянка," е казал Ердоган на Патси Реди.

Превод и редакция: Ивелина Ватова