Атина. В петък гръцкият външен министър критикува коментарите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който обяви, че неговата страна ще реагира винаги щом гръцки бомбардировач лети над Егейско море. Според дипломат номер едно на южната ни съседка „двете събития са напълно несравними“, пише на електронната си страница Kathimerini.
В съобщението за медиите пише още: “Усилията на Турция да изравни полетите на турски военен самолет, нарушаващ националния суверенитет на Гърция, с мисии на гръцките ВВС, предварително идентифицирани и обезпечени съобразно правилата за неговата охрана, са съвършено неприемливи.”
Турски военни самолети нарушават гръцкото въздушно пространство почти всеки ден, включително и като летят на ниска височина над населени гръцки острови. Тази практика Гърция системно порицава и докладва за подобни прояви, както на двустранна основа, така и пред международните институции.“
Според МВнР на Гърция правният статут на Егейско море е „ясно и напълно регулиран“ според международното право и „няма място за съмнения относно това“.
В интервю за новинарската медия Haberturk в четвъртък турският президент Ердоган обяви, че винаги, когато гръцки военни самолети се появят над Егейско море, турските джетове ще отговарят.

Превод и редакция: Ивелина Ватова