Скопие. Държавният глава на югозападната ни съседка Георги Иванов отказа да подпише още четири закона, които съдържат името Република Северна Македония, и ги върна без подпис на Събранието, предава скопската телевизия "Телма".
Става въпрос за законопроектите, приети в парламента в Скопие на 7 март - за енергетиката, банките, пътната безопасност, надзора и застраховането, които отново ще трябва да бъдат гласувани от депутатите.
В обяснението към парламента Иванов заявява, че решението да не се подпишат постановленията за обнародване на законите е предизвикано от факта, че при полагане на тържествената клетва при встъпването си в длъжност той е обещал да защитава Конституцията и да интересите на държавата.
Така броят на върнатите от Иванов закони се увеличи до 15. Председателят на парламента Талат Джафери подчерта по-рано, че законите, приети с мнозинство от две трети от депутатите, и които не са подписани от Иванов, ще се считат за приети. Останалите ще бъдат върнати в парламентарна процедура.
Министър-председателят Зоран Заев очаква тези закони да бъдат включени в дневния ред възможно най-скоро. Ако е необходимо, Събранието ще работи през почивните дни, предупреди лидерът на кабинета в Скопие.


Превод и редакция: Тереза Герова