Собственици, чиито кучета нападнали и причинили смъртта на възрастна жена край Свищов, са осъдени на по една година лишаване от свобода. Присъдата е отложена с изпитателен срок от три години и е придружена от глоба в размер на общо 800 лв., съобщиха от прокуратурата.

Съдът призна П. К. и В. К. за виновни за това, че на 19.01.2017 г. в свищовското село Козловец, не положили достатъчно грижи за две кучета – мъжко, рижаво на цвят, кръстоска между порода „Питбул“ и местно едро куче, и мъжко куче, черно на цвят, неустановена порода, които се намират под негов надзор. Животните причинили остро протичащ хеморагичен шок на възрастната жена, предизвикан от голяма кръвозагуба в резултат на разкъсване на дясна сънна артерия и вена, заедно с нарушаване в дълбочина и на други кръвоносни съдове по главата, тялото и крайниците с липсващи меки тъкани, вследствие на което е последвала смъртта на жената.

Съдът е признал двамата за невиновни да са извършили престъпление в съучастие като съизвършители.

Отнема в полза на Държавата мъжко черно куче, неустановена порода – собственост на В. К. и П. К. на основание чл. 53 от НК, спрямо което да се приложи евтаназия, на основание чл. 179, ал. 3, т. 4 от Закон за ветеринарномедицинската дейност.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд – В. Търново.