Лекари и фармацефти настояват да бъде възстановена практиката лекарствата за малки деца да бъдат приготвяни в аптеките. По този начин да бъде гарантирано рационалното лечение на малчуганите. Това беше основната идея на първата международна педиатрична научно-практическа конференция "Заедно за децата на България!", която се проведе във Варна.

Форумът е организиран от здравната комисия към общинския съвет в морската столица, под патронажа на кмета Иван Портних и със съдействието на медицинските университети във Варна и София. В него участвапа експерти от Германия, Великобритания, Сърбия, Македония и Турция. По думите на доц. Антоанета Цветкова, председател на здравната комисия към ОбС Варна, някои от присъстващите специалисти ще бъдат лектори на лятно училище за медици и фармацевти, което ще се проведе в морската столица.

"Целта ни е да подобрим комуникацията между родител, лекар и фармацевт, за да се използват по-широко в педиатричната практика индивидуално подготвените в аптеките препарати за деца и да се спре употребата на лекарства за възрастни в по-ниски дози при малките", каза доц. Цветкова.

Председателят на Българската асоциация за специфични лекарствени форми проф. Милен Димитров подкрепи напълно предложението, като допълни, че този проблем е валиден за цяла Европа, тъй като наличните на пазара медикаменти нямат дозировки за бебета под 5-6 месеца. "Детето не може да се разглежда като умален възрастен, но е трудно да се създаде универсален продукт, който да покрива всички възрасти", твърди проф. Димитров. Той припомни, че в миналото аптеките са приготвяли прахчета, капки и таблетки, изписани по формули от лекар за конкретен болен. В момента под 1% от фармациите у нас се занимават с такава дейност, а и родителите не знаят, че това е по-добрият начин на лечение, уточни експертът. Според него бъдещето на персонализираната терапия за деца е в 3D и 4D таблетките. Отпечатването на една обаче отнема около 2 минути, а за същото време една специализирана таблетна преса произвежда 250 000. Масовото навлизане на иновационните продукти ще стане факт до 10-15 г., прогнозира проф. Димитров, който работи по темата заедно с други учени в Страсбург.