Тел Авив. Ракетните сирени бяха задействани в района на Тел Авив в централен Израел, след като бяха изстреляни две ракети от Ивицата Газа към сърцето на страната за първи път след войната през 2014 г., сигнализирайки за възможно драматично ескалиране на насилието от терористични групировки в Газа само няколко седмици преди парламентарните избори, пише в. The Times Of Israel.
Жителите на втория по големина град в Израел се втурнаха към убежищата и съобщиха, че са чули експлозии. Ракетите удариха открити площи и не причиниха загуби. Въпреки това, петима души бяха лекувани от уплаха от парамедици.
Първоначалните съобщения сочат, че системата за противоракетна отбрана е пусната в действие, за да прихване предстояща ракета. Израелските сили за отбрана обаче заявиха, че не е имало прихващане и не е ясно дали е изпращан прихващач.
„Две ракети бяха изстреляни от Ивицата Газа към израелска територия. Системите за предупреждение работят според нуждите“, заявиха от армията. „Никакви прихващания не са правени от въздушни отбранителни системи. Не са докладвани никакви разрушения или наранявания“.
Не беше ясно коя групировка в Газа е отговорна за изненадващото изстрелване, което се случи в навечерието на ежеседмичния масов митинг в петък покрай границата на Ивицата.
Представител на „Хамас“ заяви за „Times Of Israel“, че терористичната групировка „няма интерес от ескалация“ с Израел. Той добави, че „няма представа“, който е изстрелял ракети към Тел Авив.
Високопоставен израелски официален представител съобщи, че Израел наистина не вярва, че „Хамас“ стои зад атаката, а по-скоро друга „организация, която се опитва да саботира усилията за постигане на спокойствие през последните дни“.
Първоначалните съобщения сочеха, че терористичната групировка „Палестински Ислямски Джихад“ е отговорна за обстрела. Медиите съобщиха, че са изстреляни ракети „Зора“, които групировката има в своя арсенал.
Въпреки това, терористичната организация също отрече, че стои зад изстрелването. Говорителят й Дауд Шехаб нарече съобщенията „неоснователни лъжи и обвинения“.
Министър-председателят Бенямин Нетаняху пристигна бързо в министерството на отбраната в Тел Авив и съвещаваше с висши служители на армията, за да обсъди отговора.
Високопоставен служител в отбраната съобщи, че израелският отговор ще бъде силен, но премерен, за да се предотврати ескалация.
Изстрелването на ракетите се осъществява по-малко от месец преди парламентарните избори на 9 април и два месеца преди Тел Авив да бъде домакин на конкурса „Евровизия“, голямо международно събитие, което се очаква да привлече хиляди туристи от цяла Европа.
Това е първият път, когато ракети бяха изстреляни срещу Тел Авив след операцията „Защитно острие“ през лятото на 2014 г., въпреки че изстрелванията, насочени към жители на израелски общности близо до Газа, остават относително чести.

Превод и редакция: Калоян Пенков