Ниш. „Минаха 20 години от агресията на НАТО върху една суверенна държава, която не се ръководеше само от бомби от въздуха, това беше направено почти с всякакви средства - политически, медийни“, заяви президентът пред местната телевизия, съобщава сръбското радио B92.
Той посочи, че това не е само въпрос на „бомбардиране“ - защото това е просто технически термин. Вместо това се случи агресия върху суверенна страна, която не я заслужаваше по никакъв начин, но претърпя ужасни жертви.
„Сърбия, въпреки факта, че не провеждаше най-умните и най-мъдрите политики, не направи нищо, за да заслужи това и не е отговорна за агресията на НАТО“, докато ужасните страдания, с които се сблъска страната – „от (убитите малки деца) Милица и Сара , до много войници и полицаи, които са загинали само за защита на закона“.
„Ще бъдем, по достоен начин, вечерта, ще бъдем в Ниш, който беше атакуван няколко пъти, точно на годишнината, за да се обърнем към гражданите. Това ще бъде държавна проява, с молебен, която ще бъде водена от патриарх Ириней и епископите на сръбската църква“, подчерта той.
Той добави, че преди това ще бъде организиран военен парад в Ниш, където гражданите ще могат да видят 1500 войници със специално предназначение, оборудвани по най-новите стандарти, осем до десет МиГ-29 и 19 нови хеликоптера.
„Сърбия сериозно укрепва, сигурността си, своята безопасност. Това е основата за по-нататъшното консолидация на нашата държава“, заяви Вучич и добави, че програмата за изграждане на нови жилища за военнослужещи, полицаи и Сръбската разузнавателна служба ще продължи, както и работата по увеличаване на техните заплати.
Президентът призова жителите на Ниш и живеещите в южната и югоизточната част на Сърбия да „дойдат и да видят армията си“ през деня.

Превод и редакция: Калоян Пенков