20 номинирани бяха изслушани от правната комисия, депутатът от БСП Крум Зарков се върна за това на работа.

Всички кандидати се обявиха за честни избори

Новата Централна избирателна комисия (ЦИК) трябва да заработи до седмица. По закон мандатът на сегашната изтича на 21 март. Другата сряда депутатите ще изберат нейния председател, заместника му и секретаря. А президентът Румен Радев ще трябва да назначи с указ членовете ѝ.

Народното събрание ще се вмести в законовите срокове, стана ясно на заседанието на правната комисия вчера, на което бяха изслушани всички 20 номинирани. За първи път от началото на социалистическия бойкот на парламента за него на работа се върна Крум Зарков от БСП. Той обясни, че по закон всяка партия трябва да поеме отговорност и да представи кандидатурите си независимо от политическото си поведение.

 

Всички препитани се обявиха за честни избори и върховенство на закона. Повечето от тях поискаха да има обучения на членове на секционните избирателни комисии и да се направи банка кадри за целта.

 

За шеф на ЦИК ГЕРБ номинира бившия конституционен съдия Стефка Стоева. Тя обеща да има приемственост, тъй като от сега действащата комисия било направено много. Дълбоко вярвам в принципа на обучение и в това, че комисиите не трябва да зависят от политическите партии, заяви тя. И се обяви още за анализ на невалидните бюлетини, който да доведе до намаляване на броя им.

Още 6 души предложи ГЕРБ за членове на ЦИК, сред тях и досегашните - Георги Баханов, Йорданка Ганчева, Мария Бойкинова и Александър Андреев. Ново лице е политологът Димитър Димитров по предложение на неправителствени организации. А синът на бившия депутат Александър Джеров - Мирослав, е номиниран като реверанс към Съюза на репресираните от комунизма.

 

Доцентът по гражданско право Таня Йосифова е единственото предложение за зам.-шеф на ЦИК. Тя е от квотата на “Обединени патриоти” заедно с Бойчо Арнаудов. “Воля” номинира Кристина Цанкова-Стефанова.

 

Единственият кандидат за секретар е отново Севинч Солакова, издигната от ДПС. Другият кандидат на движението е досегашният член на ЦИК Ерхан Чаушев.

БСП издигна само един от досегашните си представители в ЦИК - Таня Цанева. Останалите са нови лица за комисията, но запознати с изборните правила и процес - Николай Николов, Силва Дюкенджиева, Силвия Стойчева, Емил Войнов, Цветанка Георгиева.

Свои представители излъчват и партиите в Европарламента. Реформаторският блок предлага Ивайло Ивков. Коалицията между ББЦ, ВМРО-БНД, ЗС и “Гергьовден” внася името на Катя Иванова.