Днес, 30 години след първото ми предложение за създаване на световна информационна система, половината свят е онлайн. Сега е моментът да празнуваме, колко далеч сме стигнали, но и да си дадем сметка, колко много път ни остава да извървим“, така започва своето отворено писмо сър Тимъти Джон Бърнърс-Лий, създателят на world wide web.

На 12 март се навършиха точно 30 години от създаването на мрежата, която според сър Бърнърс-Лий сега се е превърнала в библиотека, лекарски кабинет, магазин, училище, студио за дизайн, офис, кино, банка и още много други неща. Но също така е накарала много хора да се чудят "дали наистина интернет е сила на доброто".

В своя текст, сър Джон Бърнърс-Лий призовава за глобални мерки срещу хакерството, езикът на омразата, фалшивите новини и криминалните практики в мрежата.

“Интернетът създаде възможности, даде глас на малцинствата и направи живота ни по-лесен. Но също така даде възможности на измамниците, даде глас на тези, които разпространяват омраза и направи всякакви видове престъпления все по-лесни за извършване“, пише Бърнърс-Лий.

Още преди няколко години той изрази своето притеснение относно това, в което се превръща онлайн пространството. По думите му "да спасим мрежата е една от най-важните каузи на поколението ни“.

"Не можем да обвиним само правителствата, една социална мрежа или човешкия дух...За да се справим, трябва да сме едно обединено глобално общество“, заявява компютърният специалист.

Според него най-големите проблеми са спонсорираното хакерството, кликбейта и разпространението на фалшива информация.

"Като вземем предвид колко много се е променил интернетът в последните 30 години, би било немислимо да кажем, че не можем да го променим за добро в следващите 30. Ако се откажем да се борим за по-добра мрежа сега, интернетът няма да ни е предал. Ние ще сме го предали“, пише още в изявлението си  сър Тимъти Джон Бърнърс-Лий.