Много от българските потребители не правят разлика между маркировката върху етикета за "използвай преди" и "най-добър до", които се поставят на продуктите, информират от Министерството на земеделието, храните и горите.

Храната трябва да се изхвърли, ако е превишен срока "използвай преди". Ако обаче на продукта е отбелязана дата за "най-добър до", тя определя срока на трайност и ако храната не е с променени вкус, цвят, мирис, може да се консумира след изтичане на срока на трайност с няколко дни, дори и повече ( например спагети и макарони), пише в съобщението. Този маркер посочва срок за свежест и най-добър вид, но храната е годна за консумация. Недоброто разбиране на понятията води и до висок процент на изхвърлена годна храна, информира БТА.

Тази информация е била съобщена на кръгла маса на тема: "Обсъждане на борбата със загубите на храни в България". Домакин на форума е бил Центърът за оценка на риска по хранителната верига към МЗХГ.

Според проучване на Европейската комисия, едва 20 на сто от българите познават значението на обозначението, "използвай преди", което е за годност на храната. За да бъдат по-добре информирани потребителите, ще се провеждат информационни кампании и проучвания. В ЕС най-голям процент - около 54 на сто от годната за консумация храна се разхищава от домакинствата, следвани от преработватели, услугите с храни и търговията, съобщават от МЗХГ.