Близо 8 млн.лв. са отишли в ръцете на ало измамници през 2018 г., сочи полицейската статистика.Това съобщи бургаският депутат Ивелина Василева на среща с пенсионери в к-с "Зорница". На поредната среща от кампанията на бургаските депутати от ГЕРБ "Заедно срещу ало измамите" Василева, депутатът Диана Саватева, говорителят на ОДМВР-Бургас Цветелина Рандева и полицейският инспектор Иван Панайотов запознаха възрастните хора с най-честите механизми за измами и начините за справяне в критични ситуации.

"Разчитаме много на добрата координация с полицията, с нейните представители работим успешно. Когато вие самите споделяте личен опит и впечатления, това може да подпомогне и органите на реда, за да изградим заедно бариера срещу измамниците. Защото освен материални щети, престъпниците нанасят и психически поражения на цели семейства, което е най-страшното последствие от криминалните им действия", коментира Ивелина Василева.

"Личните срещи са най-добрият начин да се запознаем с проблемите ви. Голяма част от измамените са интелигентни, при един от последните фрапантни случаи на предадени 100 000 лв. жертвата е архитект. Това е сигнал, че срещу нас е изправен много гъвкав „съперник". Колкото повече усилия полагаме по темата, толкова по-голям е шансът ни да се справим с този социален феномен", заяви Диана Саватева. Тя допълни, че най-добрата реакция е да се затвори телефона при съмнително обаждане и веднага да се свържат с познат.

Цветелина Рандева подчерта, че измамниците нанасят тежки психически увреждания на възрастните хора и техните близки. От полицията са подготвили и нови брошури, които скоро ще бъдат разпространени сред хората от третата възраст.

"Няма как полиция, прокуратура или социално подпомагане да ви поискат пари - това е друга много разпространена схема на ало измамниците. При съмнения за катастрофа с пострадал близък, обадете се на семейството си, на 112 или на КАТ. Само това са достоверни източници на информация", посъветва Рандева.