МВР обяви за национално издирване една от известните фигури в търговията с дървесина в Айтос – Валентин Чаушев. Той и 30-годишната Павлета К., както и петгодишнното й момиченце са в неизвестност от 6 февруари вечерта. Това съобщил пред Флагман.бг бащата на Павлета – Хрисимир Колев, известен като Кокала в Айтос. Той притежава верига хранителни магазини и е една от влиятелните фигури в града. 

„Силно притеснен съм за дъщеря си и внучето, смятам, че те са жертва на човека, с когото са избягали от местопроизшествие, настоявам за бърза развръзка“, заяви Хрисимир Колев пред изданието.

Той узнал по свои канали, че по автомобила, в който е била дъщеря му и момиченцето й, е стреляно. Самият Чаушев, който е бил зад волана, е помлял полицейска кола, а след това е опитал да прегази двама униформени полицаи на тротоара. 
 
 


От ОД на МВР потвърдиха за случилото се, но отказват цялостна информация, тъй като зад привидната бизнес дейност на Чаушев се криели сериозни криминални престъления, за които е бил издирван дълго време и проследяван. В момента, в който полицаите са направили клопка, за да го заловят, той е избягал, рискувайки живота на Павлета и детето й. 

37-годишният Чаушев всъщност бил от родопския град Доспат, където допреди четири години официално развивал същия бизнес – продажба на дърва за огрев. Той бил близък роднина на влиятелна фигура от съдебната система в столицата. Родопчанинът има множество криминални регистрации, една от тях е за разпространение на наркотици. След като се заселва в Айтос, местните установяват, че е пристигнал със съпруга и новородено бебе. Продължил и в Айтос с търговията с дърва, но на площадката стояла предимно жена му Таня, а според наблюденията на местните органи на реда той се е занимавал с противозаконна дейност. Едновременно с това поддържал и любовна връзка с дъщерята на Кокала, срещу което той роптаел непрекъснато, но не можел да спаси момичето си в увлечението му. 
 
 


От известно време Чаушев бил засечен от оперативни служители на МВР, че е купил скъпоструващ апартамент в резиденция „Лазурен бряг“ в жк “Зорница“ в Бургас. Именно в този район спецполицаи проследили него и Павлета да се качват в Ситроен 4-ка с чуждестранна регистрация. Проверка в системата е  установила, че номерата са фалшиви. Около 16 ч. Валентин, Павлета и момиченцето й били засечени в автомобила. Те напазирили в Кауфланд в жк „Изгрев“ и се отправили към резиденцията си, пресичайки жк „Изгрев“. На улицата между парк „Велека“ и блок 74 Ситроенът, управляван от Чаушев, попаднал под обсадата на полицията. В операцията по задържането му са участвали както цивилни, така и униформени полицаи. Вместо да се подчини на стоп-палката, Чаушев дал рязко назад, блъснал полицейското Пежо и го тикал на задна двайсетина метра, помилайки напълно служебната кола. След това с мръсна газ дал напред, за да се качи на тротоара – с цел да премаже двама полицаи, които в този момент му викали „Спри, ще стрелям!“. Куршум е влязъл през предното ляво стъкло, но Чаушев е продължил с маневрата напред, чудо е, че двамата полицаи не са с тежки наранявания при падането им на земята, за да се предпазят. Друг полицейски автомобил успява да проследи Ситроена до блок 43, след което следите му се губят. От ОД на МВР уверяват, че скоро операцията по задържането на Чаушев ще приключи, тъй като имали данни къде се намира. Оттам категорично отрекоха, че той ползва чадър от съдебната система в София. 

„Вече съм в нервна криза, настоявам да знам къде е дъщеря ми, която е изключила телефоните си, изтрила е фейсбук профила си и е забранила дори на сестра си да я търси“, казал Кокала пред изданието.