Да има повече от сегашните две клинични пътеки за дентални дейности, тъй като младите хора имат и други нужди, освен пломба или вадене на зъб. За това настояха представители на Сдружението на българските зъболекари, предаде БТА.

Проф. Христо Кисов каза, че трябва да се обмисли възможност за натрупване на неизползваните за една година средства с цел пациентът да ги ползва при нужда.

Зъболекарите са единодушни, че средствата за дентални дейности не са достатъчни, както и че цената на една метало-керамична пломба е ниска. Според тях средната й цена сега е 150 лв., но никой не отчитал инвестицията в обучение, апаратура и качеството на услугата. Държавата насърчава загубата на зъби, а не запазването им, каза д-р Георги Цалов, член на сдружението. Според него хората, преговарящи със Здравната каса всяка година за рамковия договор за дентални дейности, всъщност не работят с нея.

Има трайна тенденция за скрита безработица сред съсловието, допълни още проф. Кисов. По думите му зъболекарите в България са много и направи сравнение с Австрия, където те са два пъти по-малко. Той посочи, че на един зъболекар в България се падат под 800 пациенти.

Д-р Хрисима Начева от Плевен е тазгодишният носител на наградата на сдруженито "Св.Аполония", обяви д-р Анатолий Кънев, председател на сдружението.