Докато Нийл Армстронг е на Луната, има един българин, който следи внимателно стъпките му от Земята, един човек, без който тези стъпки не биха били възможни.

За този българин - професор Виден Табаков, пред сутрешния блок на Нова телевизия разказа неговият ученик Георги Дренски.

„Преди да потегли в експедицията си към Луната астронавтът Нийл Армстронг е прегърнал професор Виден Табаков и му е казал: „Моля те, върни ни живи обратно на Земята”. Това е много тежко обещание, което трябва да дадеш и да успокоиш човека. Той му казал: „Със всички сили ще се опитам да ви върна, но няма гаранция”. Накрая успява”, разказва Георги Дренски.

Преди срещата на Нийл Армстронг с проф. Табаков полетът е невъзможен. Ракетите излитат, но веднага след това експлодират. Именно българинът създава специални сплави, които предпазват ракетите от избухване и спасяват живота на космонавтите.

„Фактически неговият принос е в доизмислянето на тези сплави и на самите покрития. Това е успяло да докара и да върне Нийл Армстронг обратно на Замята. Това е един голям плюс за човечеството”, разяснява Дренски.

Така, благодарение на българският гений, започва действителното изследване на Космоса.

Проф. Виден Табаков е роден в северозападното село Стакевци през 1919 година. През 1939 година завършва гимназия във Видин и заминава да учи висшето си образование в Прага. След това отива в Аржентина, а от там и в САЩ. Там е включен в екипа на Вернер фон Браун, който подготвя изстрелването на кораба „Аполо” към Луната.

„Професор Табаков никога не е забравял откъде е тръгнал – разказа Георги Дренски. – Той винаги говореше за България. Редовно следеше новините и винаги се е надявал на по-добри дни за България”.

След 1990 година проф. Табаков пристига в България за да осинови свое внуче. Две години по-късно той отново пристига в страната ни и осиновява второ свое внуче.

Родната къща на проф. Табаков в село Стакевци била продадена. След като новият собственик разбира кой е роден в нея, той решава да я направи музей.

„Преди десетина години купих къщата – разказва новият собственик. – Знаех, че човекът, който е живял в тази къща живее в САЩ и е изпратил космонавт на Луната.

Имам обещанието на роднини на проф. Табаков, неща свързани с детството му, с времето, през което е живял в България, и след това материали, свързани с работата му, да ми бъдат изпратени за музея”.