Инцидентът с г-н Гебрев не можеше и не биваше да се окачествява като битов или просто като форма на някаква конкуренция, опит просто за изместване на бизнеса на този човек от пазара, за прегрупиране или за трансформиране. Агенти на всички специални служби могат да участват в подобни операции. Това заяви пред Би Ти Ви Станимир Илчев от НДСВ, коментирайки "бомбата", хвърлена вчера от бившия председател на ДАНС Цветлин Йовчев. Заявлението на Йовчев беше по повод информацията на британския сайт за разследвания Белингкет, че агент на Главното разузнавателно управление на руската армия е свързан с опита за убийство през април 2015 г. на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

"Журналистическото разследване е много сериозно и имаме конкретни факти, които са проверими. Към момента можем да твърдим, че има операция на руското разузнаване и че тя съвпада по време и място с отравянето на Сергей Скрипал", заяви вчера Йовчев.

В студиото тази сутрин Станимир Илчев заяви: "Да започнем така: Русия води ариергардни действия на Балканския полуостров. За ариергардните действия е характерен широкият диапазон от прийоми, които трябва да се използват, за да бъдат съхранени главните сили – придвижването на главната колона към нейното назначение. В контекста на едни ариергардни действия на специалните служби трябва да се очаква всичко, включително и комбинацията между техните действия и действията на параструктурни звена. В случая могат да бъдат включени паравоенни структури, както и версията за частна поръчка чрез съответните служби". 

"Никой не може да се ангажира с изчерпателен отговор кой стои зад всичко това. Вижте, дори в самата Великобритания случаят "Скрипал" продължава да стои на дневен ред. Случаят "Гебрев" има достатъчно дълга давност, за да се стига до кулминация сега. Сглобяването на пъзела предстои да се направи", заяви Станимир Илчев.