Концесията Руския пазар в Пловдив ще бъде удължена с още пет години, ако Общинският съвет гласува предложението на кмета на сесията, насрочена за 14 февруари. Договорът за пазара е сключен за 15 години още при кметуването на д-р Иван Чомаков и изтича на 8 март.

На мястото на калното и мръсно пространство, където навремето имаше стотина грозни сергии, концесионерът "Търговски център "Север" ЕООД е изградил народен мол с 11 сгради, алеи от бетон, места за паркиране, осветление, водопровод и канализация. Встрани са останали няколко маси, на които търговците все още продават на открито, защото наемите са по-ниски.

Според комисията за следконцесионен контрол състоянието на пазара е отлично, договорът се изпълнява, а законът за концесиите вече разрешава срокът да бъде удължаван до пет години, пише "Марица".

По договор концесионерът беше задължен да внесе еднократна такса в градския бюджет в размер на 211 000 лева и да инвестира в обновяването на тържището 2 273 000 лева. Според документи, представени в комисията, задължителната и допълнителната програми са изпълнени. Община Пловдив прибира от тържището всяка година минимум 51 000 лева под формата на концесионни вноски, без да полага дори и най-малките грижи.

Искането за удължаване на срока е внесено от управителя на "Търговски център "Север" ЕООД Росен Горелов. В почивните дни извън оградата на Руския пазар се разпъва още едно тържище, където има от пиле мляко и дори се продават зайци, кокошки и пойни птички.