Google демонстрира работата на AR режима в електронните карти, който за първи път бе представен миналото лято. Реализацията на тази функционалност много прилича на това, което обещаха разработчиците на интернет гиганта за Google Glass. Само че в този случай е необходим единствено смартфон.

Журналистът на The Wall Street Journal Дейвид Пиърс (David Pierce) получи от разработчиците на компанията достъп до новата функционалност и сподели получената при нейното тестване информация. Приложението определя местоположението на потребителя, сверява информацията с базата данни на Street View, задейства камерата на смартфона и извежда на екрана 3D стрелки, показващи накъде трябва да се поеме в тази част от избрания маршрут.

Засега, ако прекалено дълго се използва навигацията в допълнената реалност, приложението изключва камерата и предлага на потребителя временно на използва стандартните Google Maps. По този начин интернет гигантът се опитва да обезопаси донякъде потребителя, като го накара да откъсне поглед от екрана на мобилното устройство, за да не бъде прегазен от минаващ наблизо автомобил или например, да не падне в отворена канализационна шахта.

Достъп до новата функционалност първи ще получат местните експерти, а по-късно през тази година, нововъведението ще може да се използва от всички потребители. Сега Google се е фокусирал върху довършването и настройката на AR навигацията и нейното тестване с малки групи хора.