Водосвет за успешното довършване на новата Зоологическа градина беше отслужен от свещеници на две църкви в район „Западен“. Кметът Иван Тотев подчерта, че предстои закупуване на животни, а посещенията до края на годината ще бъдат безплатни.

Никога не сме губили вярата, че Пловдив ще има Зоологическа градина, коментира Тотев по повод спечеленото от Община Пловдив  дело във Върховния административен съд.

Кметът на район „Западен“ Димитър Колев уточни, че до дни ще бъде получен Акт 11, а след това строителната фирма ще довърши работата. Шефът на фирма „Запрянови-03“ Вакрил Запрянов увери, че строителните дейности ще приключат в рамките на 27 дни.

До този момент е ясно, че в новата Зоологическа градина ще има маймуни, елени, сърни, антилопи, виетнамски прасета, муфлони, гълъби, зеленоглава патица, камерунски кози, декоративни патици, мечки и пауни. 

За по-екзотичните животни Община Пловдив преговаря със словенски развъдник. Ще бъде обявена и обществена поръчка по съкратената процедура за закупуването им.

Кметът Иван Тотев заяви, че ще отправи предложение до общинските съветници да вземат решение до края на календарната година входът за всички посетители да е безплатен. 

„На втори етап ще обмислим с какви животни да разнообразим, дори да направим по-голям аквариум“, посочи той.