Вие какви прокурори бяхте? Районни или окръжни? С тези думи съдия Захарин Захариев се обърна към шофьора Йосиф Христов и управителят на заложна къща Иван Тенев . Двамата са обвинени, че се престорили на прокурор и искали от братовчед  на Йосиф 10 000 лева, за да не водят следствие срещу него.  Днес съдът гледа мярката за неотклонение срещу двамата мъже, след като миналата седмица реши да ги задържи под стража, съобщава burgasinfo.com.

Интересният въпрос на съдия Захариев прерасна в диалог. Собственикът на заложна къща Иван Тенев отговори, че са били районни прокурори, а съдията отвърна: „Ето, потвърдихте”.

Според прокурора Тенев е с финансови възможности и на свобода може да мотивира свидетелите да променят показанията си.

„Задържането му е прекомерно тежка мярка. Съдът казва, че обвиняемият ще направи всичко възможно да заличи следите от деянието. Не мога да приема този извод. Всички справки са извършени, анализират се звукови файлове и видеозаписи, а основният свидетел е многократно разпитван, така че не виждам как ще промени показанията си. Твърденията, че е извършил или ще извърши престъпление или ще се укрие са изключително хипотетични”, заяви защитникът на Тенев адв. Колева. Тя поиска домашен арест или парична гаранция.

Тенев е с двама адвокати. Според зашитниците му той е въвлечен в това престъпление, ползван е  само като шофьор.  

Според адвокат Радослав Николов условията в ареста не са подходящи. 

"Госпожо прокурор, какво да правим с тези арести. Несебърския арест е с розови чаршафи", каза съдия Захариев. След това попита обвиняемите дали спят на розови чаршафи.  

“Няма доказателства да се е представял за прокурор, нито да е въвел в заблуждение потърпевшия. Христов е български гражданин, с трайно установена принадлежност към страната. Затънал в лизинги, кредити и борчове.  Ако се беше представил за данъчен инспектор, каква тогава каква би  била трактовката  ”, заяви адвокатът на Йосиф.

Тенев помоли за по-лека мярка, а съдията го попита колко може да плати като гаранция. Отговорът беше 5000лв.

"Жена ми претърпя скоро операция, без мен са жив зян", каза Тенев, а съдия Захариев му отвърна: "Ей, заради тези жени и прокурори ставаме!"

Съдът реши да остави и двамата в ареста.