Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов присъства на спектакъла „Ние сме всички цветове“, с който Пловдив откри официално домакинството си като първия български град Европейска столица на културата през 2019 година. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. На церемонията присъстваха европейският комисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, министрите на културата и на финансите Боил Банов и Владислав Горанов, председатели на парламентарни комисии, депутати, кметове, общественици и стотици гости от Европа. На откриването присъства и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

„Пловдив - Европейска столица на културата 2019“ е добра реклама за страната. През последните няколко седмици при разговорите с наши и чужди партньори всички питат само за Пловдив и казват, че ако идват в България – задължително ще посетят града“, заяви Цветан Цветанов. Той сподели увереността си, че в следващите години България, Пловдив и останалите общини ще станат още по-добро и привлекателно място за инвестиции и живеене. „Виждате Пловдив как се разви през последните години благодарение на съвместната работа на държавата и местната власт и европейската солидарност“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева подчерта, че Европейска столица на културата е инициатива, която дава възможност да обогатим своите знания и да направим така, че повече хора да разберат за нашето културно-историческо наследство и така да прославим България далеч от пределите на страната.
„Днес е велик ден, даващ началото на една вълнуваща година, която завинаги ще остане в историята на нашия град. Година, в която Пловдив ще представлява България и ще бъде Европейска столица на културата“, заяви кметът на града Иван Тотев. Той подчерта, че с една дума мотото „ЗАЕДНО“ описва града. „Пловдив е град, който се променя. Дори и тук, стоейки на това място, ние всички усещаме промяната.
От името на Европейската комисия Мария Габриел връчи на кмета Тотев почетния знак, присъждан като признание за отличната работа, извършена в града в подготовката на събитията през 2019 г.

„Днес от тази кула Пловдив изпраща силно послание към цяла Европа и света. Послание за обединение около основна ценност, каквато е културата“, заяви в приветствието си Мария Габриел.
На 30-метровата сцена излязоха повече от 1500 участници, от които 1200 доброволци. Програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 включва над 400 проекта.