Хиляди пловдивчани и гости на Пловдив видяха официалния старт на Европейската столица на културата 2019, предаде репортер на Glas.bg. Церемонията откри кметът на града инж. Иван Тотев.

"Днес е велик ден, даващ началото на вълнуваща година. Година, в която Пловдив ще преставлява България и ще бъде Европейска столица на културата . В хилядолетната си история най-страрият жив град е бил център на не една цивилизация. Пловдив играе централна роля, събрала в себе си минало, настояще и бъдеще. Града, дом на на много етноси и религии, но с едно име - пловдивчани. Ние говрим и пеем на различни езици, но всички говорим за Пловдив! Виско започна през 1999 година. Благодаяря на всички онези, които запалиха искрата в топлото лято на 1999 година. Заедно е нашето мото. Един слоган, описващ с една дума нашия град. Безбройни са хората , участвали в подготовката за тази историческата за нас година. Пловдив е град , който се променя. Дори и тук ние всички усещаме промяната, на всякъде около. Очаква ни година със стотици събития. За мен е привилегия и чест на бъда кмет на тази страна", заяви градоначалникът на Пловдив.

"Горда съм, че Пловдив е първия град Европейска столица на културата! Само тук можем да усетим едновременно духа и характера на Стария град, но и да усетим динамиката на новото време" , пък посочи еврокомисарят Мария Габриел. 

На събитието от официалните гости са още председателят на  НС Цвета Карянчева, вицепрезидентът Илиана Йотова,  министърът на културата Боил Банов, политици и общественици. 

Над 1500 участници от България и чужбина ще пресъздадоха на открита сцена мащабна и цветна метафора на всички основни теми от програмата на „Пловдив 2019“ и на тяхното свързване под мотото „Заедно“ 

Невероятният Теодосий Спасов откри спектакъла „Ние сме всички цветове“ с произведение, създадено от него специално за повода. В него участват над 200 кукери от целия регион, хористи от всички пловдивски хорове, ансамбъл „Тракия“ и ученици от НГ за сценични и екранни изкуства. Изпълнители от АМТИИ също се включват с изпълнение с лазерни арфи. 1000 граждани на Пловдив ще се качат на сцената, за да изразят посланието ЗАЕДНО. 

Спектакълът „Ние сме всички цветове“ ще завърши с ефектна заря и изпълнение на Валя Балканска и гайдаря й Петър Янев.

Световноизвестният немски музикант и продуцент на електронна музика Шилер започва европейското си турне от Пловдив с няколко часов сет на живо след шоуто.

Гледайте НА ЖИВО - ТУК!