БСП ще обсъди платформата си за явяване на евроизбори и визията си на днешния пленум.

Сергей Станишев е потенциална номинация на социалистите за евровота през май.  Това разясни пред сутрешнияю блок на Нова телевизия депутатът от БСП Валери Жаблянов.

„Председателят на ПЕС как може да не стои като потенциална номинация? Има поне 20 - 30 или 50 потенциални номинация в БСП, така че е нормално президентът на ПЕС да бъде номинация. Не виждам никаква интрига в това”, каза той.

Жаблянов уточни, че днес няма да бъде обсъден въпросът с номинациите, тъй като все още не е започнала процедурата. Той коментира още, че не знае Елена Йончева и Деница Златева да са се кандидатирали официално за Европейския парламент.

Депутатът от БСП обясни, че на днешния пленум на партията ще бъдат обсъдени два документа. Единият е платформата за явяване на БСП на изборите за Европейски парламент, а другият - визията.

„Това, което вълнува българските граждани и България е в каква Европа ще живеем в следващите години, може би десетилетия – коментира Жаблянов. - Очевидно е, че тази Европа, в която влязохме и това устройство на ЕС, е изчерпано до голяма степен като възможност за развитие на съюза.

Появиха се остри противоречия между държавите-членки.  БСП предлага една платформа, в която сме акцентирали върху важни въпроси – острата социална несправедливост, неравенството, унищожаването на много места на европейската средна класа, обедняването на европейските граждани”.