Сред кандидатите за поста ръководител на Световната банка сa спрягани дъщерята на американския президент Иванка Тръмп и бившия американски пратеник на ООН Ники Хейли. Това съобщават от Financial Times, позовавайки се на свои източници.

Медиите отбелязват, че сред претендентите за поста е и заместник-министърът на финансите на САЩ Дейвид Малпас и ръководителят на Американската агенция за международно развитие Марк Грийн.

По-рано стана известно, че президентът на Световната банка Джим Йон Ким подава оставка, считано от 1 февруари. Той реши да напусне преди изтичането на мандата му през 2022 г. В същото време стана ясно, че от 1 февруари Кристалина Георгиева ще застава начело на Световната банка. Бившият български еврокомисар ще изпълнява временно длъжността президент на една от най-влиятелните международни организации за финансова и експертна помощ.
 

 

 

 

Световната банка възнамерява да завърши обсъждането на кандидатите за президент до средата на февруари, а процесът на неговото одобрение - до средата на април.