Сензационната книга „Цар Калоян. Ромеоубиеца (1197-1207)“ на известния български историк Веселин Игнатов (с логото на издателство „Милениум”) разбуни духовете часове след излизането си вчера и е на път да се превърне в бестселър за сезона. 

Книгата е мащабно историческо изследване на личността на големия български държавник, дипломат и военачалник. Томът е част от внушителната поредица, посветена на исторически личности, включваща следните заглавия: „Хан Крум Победоносецът“, „Васил Левски – факти и фикции“, „Разстрелът на Христо Ботйов“, „Стефан Стамболов – революционер без революция“.

На 6 януари 1186 г. в Търновград е прогласена независимостта на България. След 168-годишно византийско господство българите се сдобиват със свобода, цар, държава. През следващите 12 години е извършена колосална по параметри и стойност работа, в резултат на която България е изградена като държава, развива се до значителна сила в Европейския изток и основен фактор в геополитическите процеси. Зад всичко това стои цар Калоян – за когото много е писано, но сякаш и много е премълчано.

В монографията авторът Веселин Игнатов прави здълбочен исторически портрет на  най-представителния държавен глава на т.нар. Второ българско царство, като разкрива малко известни исторически факти от живота на цар Калоян, подредени хронологично – произход на личността му, ранните години от живота му, период на управление и смърт.

Изворите, цитирани от автора, доказват големия принос на държавника Калоян на бойното поле, представят го като добър стратег, тактик, прагматик. В този амбициозен и обемен изследователски труд Игнатов оборва наслоени неверни представи и митове за факти и събития, пряко свързани с личността на цар Калоян и средновековната ни история. Книгата е опит да се въздаде заслуженото признание на един от най-успешните ни във военно отношение владетели, който е утвърдил България на международната политическа арена през Средновековието.

„Цар Калоян. Ромеоубиеца (1197-1207 е любопитно четиво както за учени, така и за неизкушените читатели, които в хода на търсене на истината за пръв път ще се срещнат с малко познати исторически факти за легендарния държавник.