От 15 януари стартират проверки на трите електроразпределителни дружества. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предава „Фокус“.

По думите ѝ проверките ще приключат до 25 януари включително. „Съвместни екипи на Министерство на енергетиката и КЕВР ще проверят дейността на трите енергоразпределителни предприятия. Това, което ще бъде обект на проверка на трите дружества от страна на Министерство на енергетиката касае техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти. Ще бъде извършен отчет на електромерите, на електромерните табла. От страна на Регулатора ще бъдат извършени проверки в рамките на компетентността на КЕВР“, каза още министърът.

Министър Петкова обясни, че тази мярка е продиктувана от проведения преди броени дни извънреден Национален съвет за тристранно сътрудничество. „Основната тема беше свързана със сектор енергетика и по-специално с цените на свободния енергиен пазар. Притесненията и въпросите, които бяха поставени и от страна на синдикатите и от страна на бизнеса, предизвикаха доста широк отзвук“, каза Петкова и поясни, че днес председателят на КЕВР доц. Иван Иванов я е поканил на среща по тези въпроси.