Две огнища на трихинелоза са открити у нас, съобщава Министерството на здравеопазването.

Единият взрив е регистриран от РЗИ-Бургас. Осем човека, сред които и 14-годишно дете, се разболяват, след като ядат луканки, приготвени от диво прасе, убито в землището на Малко Търново. Състоянието на шест от тях е тежко и те са приети в болница. Издирени и изследвани са още седем човека, които са имали контакти със заразеното месо. За радост резултатите им са отрицателни. Вероятно те са го консумирали след термична обработка. Своевременно е уведомена Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Бургас.

„Получихме сигнал от РЗИ – Бургас за 3-4 заразени лица, настанени в инфекциозното отделение на УМБАЛ-Бургас с трихинелоза. Към получаването на сигнала, 8 януари, са били изследвани 15 лица. От тях 4 са били серопозитивни, а останалити 11 - серонегативни. Сформиран е екип съвместно с РЗИ – Бургас. Той направи епидемиологично изследване, проследи всеки един от хората, които бяха хоспитализирани и тези, които бяха изследвани - къде и какво са консумирали. Стана ясно, че месото е от ловна дружинка в Малко Търново, което не е било изследвано.
Ловците си разпределила по няколко килограма месо, което всеки консумирал по определен начин. Проследен е пътя на заразеното месо (от прасе), ясно е къде се намира. Това, което  не е било консумирано, е конфискувано и предадено на екарисаж за унищожаване”,
заяви д-р Георги Митев от БАБХ – Бургас.

На 10.01.2019 г. в министерството е постъпила информация и от РЗИ-Хасково за лабораторно потвърден случай на трихинелоза при мъж, консумирал пържоли от отстреляно диво прасе в района на община Крумовград. До момента е издирен един контактен.

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че трихинелозата е тежко протичаща паразитна болест при хората. Причинителите на заболяването са малки кръгли червеи - трихинели. Заболяването започва най-често от 5 до 25 дни след консумация на заразеното месо. Оплакванията най-често са: стомашно-чревен дискомфорт, висока температура, мускулни болки при движение, при гълтане, дъвчене, както и отоци около очите.

Ловджиите много добре знаят, че месото на убитите от тях животни трябва да се изследва преди консумация, но не винаги спазват това изискване.